ВЛАДИКА НИКАНОР ВЕНЧАО ЧТЕЦА СВЕТОУСПЕНСКОГ ХРАМА У ПАНЧЕВУ

ВЛАДИКА НИКАНОР ВЕНЧАО ЧТЕЦА СВЕТОУСПЕНСКОГ ХРАМА У ПАНЧЕВУ

Његово Преосвештенство Епископ банатски Господин Никанор је венчао женика мр Мирка Петровића, чтеца Светоуспенског храма у Панчеву и невесту Живану, рођ. Крчадинац.

Господин мр Мирко Петровић је рођен 5. септембра 1975. године у Београду од оца Владислава и мајке Споменке, рођ. Јовановић. Завршио је Православни богословски факултет Универзитета у Београду 2003. године, а магистрирао 2010. године. Запослен је као катихета и предаје верску наставу у Гимназији „Урош Предић“ и Средњој медицинској школи „Стевица Јовановић“ у Панчеву.

Његова изабраница Живана такође потиче из благочестиве породице, па су се, по препоруци надлежног пароха протојереја Војина Козлине, удостојили Архијерејског благослова да ступе у Црквом благословену брачну заједницу.

Чин венчања је организовао и Епископа дочекао и угостио са осталим свештеницима јереј Душан Грујић из Светоуспенског храма у Панчеву.

Обред обручења и венчања савршен је 5. августа 2017. године у Светом храму Успења Пресвете Богородице у Панчеву. Епископу су сачинодејствовали протојереј-ставрофор Стеван Урошев из Панчева, протојереј-ставрофор Огњен Вељанчић, старешина Саборног храма у Вршцу, протојереј Љубиша Милић, В.Д. Архијерејског намесника црепајског, протојереј Новица Тодоровић из Панчева, протонамесник Душан Васић, В.Д. Архијерејског намесника ковинског, протонамесници Милун Павловић, Бранко Божић и Слађан Тубић из Панчева, јереји Петар Бикар из Бечеја (Епархија бачка), Веселин Тодоровић из Ковачице и Александар Павловић из Санада. Појали су јереј Жељко Младеновић и ђакон Ненад Савић из Панчева, а Апостол је читао Стефан Симић.

Након Свете Тајне брака, Владика Никанор се супружницима и присутнима обратио речима: „Овај догађај очекивао је Онај, Који је послао [човека] и шаље у овај свет, када се одлучи да иде путем брака. [Помолила се и] Молиће се Богу Црква за супружнике који се данас обручују и сједињују у једно тело, да им Господ подари дуг живот, здравље, напредак, пород; дакле, све оно што радује Цркву Божију и што радује свакога од нас у Цркви Божијој, на првом месту вас, нас и [све] оне који Свету Тајну примају. Ми данас чинимо само оно што је Црква наша благословила, (а) ви оно што од вас Господ тражи, а ваши родитељи, родбина и пријатељи, и кумови очекују. До данас како-тако били сте под надзором оних који су о вама бринули од рођења. Данас настављате пут са бригом једном посебном – једно о другом, на првом месту, па онда и заједничком бригом да обрадујете своје претке оним чему се надају, а то је – породом својим. И ја верујем да Господ, размишљајући о сваком човеку, зна када, у које време, [треба да] даје благодатне дарове деци Својој и тако је учинио и са вама. Брате Мирко, ти као теолог, и Цркве наше, Епархије наше, веран и одан Цркви својој, верник и наставник, посебно наших младих, (младе) деце, младих душа, којима си за ове време, скоро више од деценије предавајући Веронауку, учио [си] их Закону Божијем. Дакле, мислим, да ти Господ ово враћа њиховим молитвама и њиховом бригом и лепим жељама за твој будући живот у браку. Ми у Цркви, познајемо те таквог; можда мање смо познавали Живану до скорашњег времена, али – у сваком случају – тебе јесмо, и сви наши свештеници овде, које си много задужио, помажући Цркви својој и нама свима, ми ћемо данас, ево, да се Господу помолимо за твој срећан и радостан будући живот, који је – нормално – живот у Цркви и са Црквом и даље. Неће бити велике разлике. Може бити само боље и лепше и благословеније и за Цркву и за тебе и за породицу твоју корисније, а то ти желимо. Нека би дао Господ да данашњи празник твој буде забележен у историји, тамо где Господ бележи свачија добра дела јер ви сте то заиста заслужили. Нека вас Господ благослови. Срећни били. Честитамо!“

Аутор чланка:
инж. Стојан М. Оморац, појац