Васкршњи концерт у Храму Св. Козме и Дамјана у Кикинди

Васкршњи концерт у Храму Св. Козме и Дамјана у Кикинди

 

 

 

 

 

У Храму Св. Козме и Дамјана у Кикинди 15. априла 2018. године одржан је Васкршњи концерт  духовне музике и духовне поезије. Концерт је одржан у жељи да се подели радост Христовог васкресења и радост 15-е годишњице од почетка изградње Храма Св. Козме и Дамјана у Кикинди.

У духу васкршње радости Програм је отпочео стиховима Господе, дај нам вечно пролеће радости, које је Васкрсли Господ засијао у душама свих хришћана“.

Сабрање је отворио Његово Преосвештенство Епископ банатски Господин Никанор који се обратио представницима друштвене заједнице, присутном свештенству, учесницима Програма и свим присутним верницима. Његово преосвештенство се захвалило свима који су се одазвали позиву и дошли на Васкршњи концерт да поделимо заједно радост Христовог васкресења и радост 15-е годишњице од почетка изградње Храма Св. Козме и Дамјана. Присутнима је посебно нагласио  значај Васкрса за нас православне вернике, као и радост Васкрсења. У својој беседи Његово Преосвештенство Епископ банатски Господин Никанор је нагласио да је Господ позвао наш нараштај  да сагради још један Храм. Ми својим прилозима, радом, умећем, молитвама, по Божијем промислу, изграђујемо и себе, и постајемо приложници захваљујући тако Господу за сва добра која нам је Он дао и за све оно што нам је за спасење потребно.

И овом приликом подсетили смо се да је од самог почетка постојала идеја да се, упоредо с грађевинским радовима, организују духовне, културне манифестације, донаторске вечери и концерти, духовна предавања, радионице за децу и друге активности,  а све у циљу прикупљања, како материјалне, тако и духовне подршке градњи. Највећи део посла око градње Храма већ је завршен.

Први Госпојински добротворни концерт одржан још 2003. године. Идеја о изградњи Храма родила се деведесетих година 20. века, када је наш народ, духовно ослабљен, одлучио да себи и свом потомству изгради још једну светињу, која ће бити доказ његовог духовног препорода. Од 1996. прикупљана је документација, по пројекту господина Димитрија Маринковића да би 2003. године, доласком оца Бобана Петровића из Ђале, јер је њему поверено вођење послова с Одбором за изградњу, почела изградња.

Храм Светих Козме и Дамјана је још од почетка изградње постао значајно средиште духовног окупљања. Велики број појединаца, а нарочито деце и младих, у многобројним организованим активностима, дао је свој допринос и подршку градњи Светог храма, кроз новчана даривања, радно ангажовање и друге видове даривања, према могућностима.

Његово Преосвештенство Епископ банатски Господин Никанор је записао: „Живимо у тешком и смутном времену у коме се лако манипулише децом и младим људима“. Од 2003. године одржано је шест Духовних радионица „Зрно горушичино – Градимо себе и Храм заједно“ за децу и младе, а 2009. године је први пут организован Први православни духовни сабор (камп) деце и младих и он се одржава до сада сваке године.

На ледини је изграђен Храм, помоћни објекти у Порти и спомен чесма, а сада су активнсти посвећене даљем сакупљању средстава за израду фасаде Храма, куповина полијелеја и хороса и завршетак грађевинских радова на Парохијском дому.

Хор домаћин – Женски хор „Свети Јосиф Темишварски“,  који води Даница Мандић, отворио је Васкрсно сабрање. У Програму су још учествовали: Панчевачко српско црквено певачко друштво, диригент Вера Царина; Мешовити хор „Свети Арсеније Сремац“ из Сремских Карловаца, диригент Мила Латиновић Радонић;  и Мешовити хор „Свети Роман Мелод“ из Суботице, диригент Драгана Николић.

Своју поезију говориле су: Десанка Ристић, Драгица Оличков, Марија Миљковић и Марија Танацков, кикиндске песникиње које пишу духовну поезију.

Присутнима се обратио и старешина Храма Светих Козме и Дамјана отац Бобан Петровић који се захвалио Његовом Преосвештенству Епископу Банатском Господину Никанору на доласку, беседи, као и на подршци и помоћи коју је и сам Епископ уложио у изградњу Храма Светих Козме и Дамјана.  Он се присутном свештенству, гостима и верницима захвалио што су својим присуством увеличали Васкршњи концерт. Отац Бобан Петровић је зажелео пуно успеха у даљем раду учесницима програма и изразио наду да ће планирано прикупљање средстава за грађевинске радове који предстоје, уз Божију помоћ и помоћ приложника бити обезбеђени како би наша генерација дочекала велику радост освећења храма.

Велики број гостију и верника дошао је да подели лепоту и радост Васкрса, умилност нашег православног хорског појања, радост стварања нових стихова духовне поезије, радост привођења крају градње још једног Храма у Кикинди и да учествује у заједничком молитвеном уздизању које је предводио Његово Преосвештенство Епископ банатски Господин Никанор.

На крају Програма концерта било је велико задовољство саслушати саборно појање сва четири хора.

                                                                                                Марија Танацков