Успење Пресвете Богородице – Слава града Панчева

Успење Пресвете Богородице – Слава града Панчева

 

 

 

 

 

 

Ове године житељи града Панчева су торжествено прославили Славу храма Успења Пресвете Богородице Светом Литургијом, Литијом кроз град и резањем Славског колача у Градској кући – Општини, што је по први пут за овај Празник. Наиме, залагањем свештенства Светоуспенског храма градска власт је прихватила да од ове године прославља Успење Пресвете Богородице као своју градску Славу.

Успенски храм је подигнут почетком 19. века и од изузетног културног и историјског значаја је за град Панчево и шире. Његови темељи су постављени 1807. године и градња храма се доводи у везу са Првим Српским устанком када је национална свест Срба тежила ка уједињењу народа који је живео у две царевине – Аустроугарској и Турској. Два торња једног храма одсликавају српски народ у две царевине и њихову тежњу ка уједињењу. Један од приложника је и сам вожд Карађорђе који је дао грађу за храм (650 хвати дрва). Храм је завршен 1811. године.

На сам дан Празника служена је Света Литургија у Успенском храму. Св. Литургијом је начелствовао старешина храма, високопречасни протојереј–ставрофор Радослав Милановић, а саслуживали су свештеници: протојереј–ставрофор Радослав Радмановић, архијерејски намесник панчевачки, протонамесници: Никола Пекић, старешина Вазнесењског храма у Борчи, Слађан Тубић, јереји: Ђорђе Стојисављевић, војни свештеник команде прве бригаде копнене војске из Новог Сада, Душан Грујић, парохијски свештеник Успенског храма, Срђан Шарић, парох омољички, Милош Пешић, парохијски свештеник, Мирко Петровић, парох при Светосавском храму у Панчеву и Рајко Вулин парохијски свештеник; као и ђакони: Радан Шарић и Милош Мизић. На Литургији је певао хор Панчевачког српског црквеног певачког друштва, који као најстарији хор на овим просторима континуирано поје сваке недеље у Успенском храму од свог оснивања 1838. године. Хором је дириговала мр Вера Царина. На крају службе Литији су се придружили свештеници Преображенског храма у Панчеву: протојереј Стојче Цветковић, старешина и јереј Велимир Бирманац и протонамесник Милун Павловић, парох у панчевачком насељу  Стрелиште.

Старешина храма високопречасни протојереј–ставрофор Радослав Милановић је у пригодној беседи истакао значај Празника и Пресвете Богородице за наше спасење. Нагласио је да  Пресвета Дјева поучава све нас како треба да служимо Богу и да се Њему молимо и да на Њега једино полажемо веру и наду, јер је Она из превелике смирености у време свога преласка из овог света сву наду положила на Бога и Сина Свог, без обзира на част и славу коју је имала као Богородица. Честитајући Славу верницима старешина је и изразио радост што од ове године и Градска управа слави Успење Пресвете Богородице као своју Славу. Светој Литургији су присуствовали градоначелник Г. Саша Павлов са члановима градске Управе.

Након Литургије и Крсног опхода око Храма свештенство, представници Градске управе, војска и полиција, чланови КУД-а Станко Пауновић, чланови хора ПСПЦД и верни народ упутили су се Литијом кроз град до Општинске управе и тамо пререзали Славски колач. Свештенство је том приликом поклонило Градској управи икону Успења Пресвете Богородице како би запослени у Општини могли у молитвеном духу уз икону са благословом радити и доприносити општем добру свих грађана. Након резања Славског колача градоначелник Г. Саша Павлов је као домаћин поздравио све присутне и изразио радост што прослављањем Крсне Славе ће се у Градској управи започети традиција новог окупљања у Славу Пресвете Богородице. Кумство идуће Крсне Славе Градске управе преузео је Г. Предраг Живковић.

Јереј Мирко Петровић

Фотографије: Александар Стројковић,  013info.rs