У манастиру Војловици прослављен Свети Николај Жички

У манастиру Војловици прослављен Свети Николај Жички

Дан када наша Црква празнује светог Владику Николаја Жичког и Охридског је свечано прослављен народним сабрањем у манастиру Војловици, надомак Панчева. Свету Литургију је служио Његово Преосвештенство Епископ банатски Господин Никанор уз саслужење свештеника: протојереја–ставрофора Радослава Радмановића, архијерејског намесника панчевачког, протојереја Бојана Кошанина, пароха панчевачког, јереја: Недељка Санчанина, пароха старчевачког и Срђана Шарића, пароха омољичког и протођакона Игора Станковића из Вршца. За певницом су појали јереј Жељко Младеновић, парох у Панчеву и ђакон Ненад Савић из Панчева, а Апостол је прочитао господин Владимир Пурковић, свршени богослов.

У току Свете Литургије проповедник јереј Срђан Шарић је подсетио на значај Светог Николаја Српскога за сав род наш рекавши да: „по мишљењу преподобног оца Јустина Поповића нема србина православца и светитеља који се тако лако може упоредити са Светим Савом до самог Владике Николаја“. Његов пут је био попут Апостола који просвећује свој народ и за њега подноси сваку жртву. Свети Николај Жички као какав српски Давид по кротости и српски Соломон по мудрости, гласноговорник попут пророка Илије, а опет благ попут Спаситеља нашег Исуса Христа је светило нашем народу на путу спасења.

На крају Свете Литургије Епископ Никанор је благословио жито и преломио Славски колач и благословио кумове овогодишње Славе Радосава и Јадранку Урошевић. Потом се Владика Никанор обратио верном народу поуком љубави и истакао везу манастира Војловице и Светог Владике Николаја Охридског и Жичког, који је провео последње дане у отаџбини управо у овој светињи. Наиме, после немачке окупације владика Николај је интерниран у манастир Љубостињу, а касније је био премештен и заточен са патријархом српским Гаврилом у манастиру Војловици. Из овог манастира немци су их 14. септембра 1944. одвели у злогласни логор Дахау. Стога је Епископ Никанор рекао да Светог Владику Николаја са правом можемо назвати поред Охридски и Жички још и Војловички, јер је у овој светињи узносио своје молитве Богу за спас нашег народа.

Епископ Никанор је истакао да је Свети Владика Николај био проповедник Васкрслог Христа и да је Васкрсење Христово победа која разгони таму и страх: „Јер, као што поручује Свето Писмо: ако је Бог с нама, ко ће против нас? Поготово када је са нама Васкрсли Господ, Бог Који Васкрсава и спасава.“

Мирко Петровић,

Катихета из Панчева