У Манастиру Војловици прослављен дан Св. Владике Николаја Жичког

У Манастиру Војловици прослављен дан Св. Владике Николаја Жичког

 

 

 

 

 

 

На дан када Црква прославља Светог Владику Николаја, у манастиру Војловици надомак Панчева посебно је обележен овај дан. Историјске прилике из Другог светског рата су оставиле дубок траг у овом манастиру, јер су после немачке окупације Владика Николај и Патријарх српски Гаврило провели у Војловици дане заточеништва. Из овог манастира Немци су их 14. септембра 1944. године одвели у злогласни логор Дахау.

Последње дане проведене у отаџбини Владика Николај је провео овде, јер после ослобођења он наставља путем српске дијаспоре да дела у Америци. Стога у овом банатском манастиру је рано заживео култ Владике Николаја Охридског и Жичког те га с правом можемо назвати и Војловичког. Попут Светог Саве он је походио српске земље укрепљујући народ у вери истинитој.

Свету Литургију служили су оци: високопречасни протојереји–  ставрофори Радослав Радмановић, архијерејски намесник панчевачки и Љубиша Милић, архијерејски намесник црепајски и јереји Душан Грујић и Милош Пешић из Панчева и ђакон Мирко Петровић. Пригодно слово о Светом Николају Српском произнео је о. Душан Грујић. На крају је у спомен Св. Николају Жичком пререзан Славски колач и благосиљано жито што се чини још од раније у овом манастиру. Кумови овогодишње Славе били су господин Хаџић Предраг и госпођа Тодоровић Ранка из Београда.

Ђакон Мирко Петровић