У ХРАМУ ЦРКВЕ БРВНАРЕ НА ДЕВОЈАЧКОМ БУНАРУ У ДЕЛИБЛАТСКОЈ ПЕШЧАРИ ОБЕЛЕЖЕНА ХРАМОВНА СЛАВА ОГЊЕНЕ МАРИЈЕ

У ХРАМУ ЦРКВЕ БРВНАРЕ НА ДЕВОЈАЧКОМ БУНАРУ У ДЕЛИБЛАТСКОЈ ПЕШЧАРИ ОБЕЛЕЖЕНА ХРАМОВНА СЛАВА ОГЊЕНЕ МАРИЈЕ

 

 

 

 

 

 

Дана 30.јула у Српској православној цркви посвећене Св. Великомученици Марини, на Девојачком
Бунару у Делиблатској пешчари у присуству парохијана, свештенства, председника Општине и Округа свечаном литургијом коју су одржали Његово Преосвештенство Eпископ банатски Никанор са свештенством обележен је дан заштитнице жена у народу познат као Огњена Марија.

У пригодној беседи окупљенимпарохијанима Eпископ Никанор је захвалио ктиторима и свим добротворима који су 2007 године изградили овај храм у коме се данас моле не само верници из ове општине већ и путници намерници широм света који у њему радо залазе . Владика је указао на све оно што се данас догађа а време му није, на пожаре, поплаве и земљотресе у којима страдају људи и позвао вернике да се у ова тешка времена покају за све што чине а није у складу с десет божијих заповести, да чувају своју веру, боре се против неправде и својим примером шире љубав и мир међу људима а праштањем потврде да су прави хришћани.Eпископ Никанор је потсетио на лик и дело Свете великомученице Марине која је примила хришћанску веру када је имала 12 година и тада се заветовала да се никада неће удати. Отац је због тога истерао из куће, а царски намесник је бацио на страшне муке јер није желела да се уда за њега. Није могао да сломи њену веру и на крају су је посекли мачем када је имала само 16 година, у доба цара Диоклецијана.Мошти ове светитељке чувају се у манастиру Свете Марине у Албанији и изнад Охридског језера.Њих данас посећују не само хришћани , већ и муслимани.

Туристички посленици општине Алибунар данас се с правом поносе предивном црквицом брвнаром коју из године у годину посећује све већи број излетника .

Ференц КОСО