СВЕТА ТАЈНА ЈЕЛЕОСВЕЋЕЊА У МАНАСТИРУ СВЕТЕ МЕЛАНИЈЕ РИМЉАНКЕ У ЗРЕЊАНИНУ

Са благословом Његовог Преосвештенства Епископа банатског Господина Никанора, већ дуги низ година о празнику Светог свештеномученика Харалампија (10/23. фебруара), у Манастиру Свете Меланије Римљанке у Зрењанину, служи се Света тајна јелеосвећења.

У срдачном манастирском гостопримству и организацији молитвених сабрања од стране преподобне монахиње Марије (Радановић), Настојатељице ове свете обитељи, Преосвећени Владика Никанор је и ове године, уз саслужење великог броја свештеника из Архијерејских намесништава зрењанинског, житиштанског, перлешког и сечањског, принео своје усрдне молитве Господу за исцељење душевних и телесних болести, а потом благословио велики број присутног верног народа помазивањем освећеним уљем.

Јереј Горан Болобан, пр. парох из Ечке, одржао је врло лепу и надахнуту проповед, коју у целости наводимо:    

„У име Оца и Сина и Светога Духа! Ваше Преосвештенство, браћо свештеници, ђакони, сестре монахиње, драга браћо и сестре, Пре него нешто кажем о Светој тајни јелеосвећења, желим у своје лично име и у име свих нас, да захвалим сестри Марији на труду који улаже, да сваки пут када се окупљамо у овом Светом манастиру, осетимо и видимо љубав према свима.  Свете тајне су свештенослужитељске радње у којима на видљив начин примамо благодат  невидљивог Светог Духа. Има их седам. Неке су обавезне и свеобухватне за све вернике: Крштење, Миропомазање, Покајање и Причешће;  Брака за већину верника, Свештенства за клир црквени, а Јелеосвећења за болеснике (телесне и духовне). У Светој тајни јелеосвећења Бог Дух Свети, силази у помоћ када се живот  човечији нађе у великој невољи и опасности од болести и немоћи. Окрепљује, снажи и лечи болесника. Циљ ове Свете тајне  је опраштање грехова и повратак телесног и духовног здравља оболелог. Потврду за потребу ове Свете тајне  налазимо у Светом писму када се каже: „Потом га нађе Исус у храму и рече му: Ето постао си здрав, више не греши, да ти се што горе не догодиˮ (Јн 5, 14). Ова Света тајна је установљена и у живот Цркве уведена од стране Светих Апостола, а Свети апостол и јеванђелист Марко сведочи како се она врши, када каже: „И демоне изгоњаху и помазиваху уљем многе болеснике, и исцељивахуˮ (Мк. 6, 13).

Света тајна јелеосвећења састоји се из молитава свештеника и помазивања болесника освећеним уљем, кроз које делује Божија благодат за оздрављење болесника, a болест овде подразумева обољење душе или  тела. У данашњем времену усталило се мишљење да за телесно здравље идемо код лекара и да се лечимо разним таблетама и медикаментима, а заборављамо да Господ итекако може и телесно да нас излечи. По слабостима својим често се питамо како нас то Бог може и телесно излечити? Један од новијих примера јесте и чудотворна икона Мајке Божије „Умекшање Злих Срцаˮ која је боравила овде у нашем манастиру, икона Пресвете Богородице Тројеручице, затим мошти Светих Божијих угодника  на којима се дешавају исцељења и од најтежих болести.

Икона Пресвете Богородице „Умекшање злих срцаˮ, монахиња Марија (Радановић), Настојатељица Манастира Свете Меланије и Госпођа Наталија Мезенцева, Председница Благотворитељног фонда „Свети Мученик Бонифатије” из Москве.

Божија  благодат у овој Светој тајни лечи тело од његове немоћи и чисти душу од њених грехова. Ова Света тајна се врши у Цркви од Христовог времена. По заповести Христовој апостоли су ишли да проповедају Јеванђеље, и међу другим људима и „помазивали јелејем многе болеснике и лечили ихˮ (Мк. 6, 13). Вршење ове Свете тајне пренесено је на епископе и свештенике заповешћу апостола. Свети апостол Јаков пише сасвим јасно: „Болује ли ко међу вама, нека дозове старешине црквене, те нека читају молитву над њим и нека га помажу  уљем у име Господње. И молитва вере помоћи ће болеснику, и подигнуће га Господ, и ако је грех  учинио  опростиће  му  сеˮ (Јк. 5, 14-15).

Света тајна јелеосвећења врши се, не само над тешким  болесницима и онима који умиру, него се ова чудотворна Света тајна врши и над онима који су лакше болесни, а може се понављати и више пута. На њој могу учествовати (по потреби и више пута годишње) сви верни, а освештано уље и брашно може користити сваки православно крштен и миропомазан верник. Сви верни који учествују у Светој тајни јелеосвећења могу донети спискове укућана и сродника које предају свештенику, а своје уље и брашно стављају испод стола на коме се налази Свето Јеванђеље. По завршетку Свете тајне  јелеосвећења верни се прво помазују уљем, а  узимају освештано уље и брашно, носе својим домовима и употребљавају. Освештано уље се може употребити стављањем неколико капи у јело, а ако је потребно, може се помазивати оболели део тела. Освештане намирнице се могу поделити и са другим верницима, који ће их са вером и молитвом употребити.                                                                                                                                     Свети Владика Николај Српски за ову Свету тајну каже: Не треба дозвати ма кога него свештенике, старешине црквене; не треба га помазивати ма у чије име (да не буде враџбина) него у име Господње; неће га подићи ма ко други, него сам Господ, нити му ма ко други може опростити греха осим једино Господ. Зашто уљем, а не нечим другим? Зато што је тако заповеђено, те да бисмо ми показали послушност и веру. Зашто је заповеђено да се крштавамо водом, и миропомазујемо миром, и причешћујемо хлебом и вином? То је Божји избор и Божје смотрење, а наше је да слушамо и верујемо. Различити се елементи употребљују у разним тајнама, но благодат је једна као што је Господ један, а од Господа је све. Зашто Господ потребује неку материју да би излио благодат Своју на нас? Не потребује Господ материју, него ми: док смо у материји, потребујемо материју. Снисходећи нашој немоћи Господ се служи материјом. Нематеријалним ангелима Он даје благодат нематеријалним начином. Немоћно је уље сам по себи, као што је немоћна свака материја сама по себи, но благодат је Божја свемоћна. Кроз уље Господ даје благодат Духа Свог Светог, и та благодат лечи болне, подиже раслабљене. О браћо моја, како је неисказана благост Божја! Шта није Господ учинио за нас! И шта бисмо ми могли пожелети више? Све потребе наше Он је знао унапред, и за све њих унапред предвидео лекове. А од нас Он тражи само да Му верујемо и његове прописе извршујемо. Није ли безочно и стидно за нас, да ми често савесније испуњавамо прописе лекара, људи смртних као и ми што смо, а прописе бесмртног Бога да пренебрегавамо?

Господе свеблаги, растопи камена срца наша силом благодати Твоје, да бисмо пре смртнога часа могли показати дужну благодарност према Теби, према Теби, о свеблаги и свемудри Боже наш! Теби слава и хвала вавек. Амин!ˮ

                                    Извор: Информативна служба Српске православне Епархије банатске

                                    Фотографије: Александар Блануша