Света архијерејска Литургија у цркви Светог оца Николаја у Башаиду

Његово Преосвештенство епископ банатски господин Никанор ,у недељу 17. јула, на дан када се молитвено прославља Свети свештеномученик Сава горњокарловачки, служио је Свету архијерејску Литургију у цркви Светог оца Николаја у Башаиду,уз саслужење свештенства Епархије банатске.


Свети свештеномученик Сава горњокарловачки службовао је у Башаиду од 1911. до 1927. године, након чега је краљевским указом постављен за секретара Светог архијерејског синода.Замонашио се као удов 1929. године у манастиру Крушедолу.Године 1930 .изабран је за викарног епископа сремског,а 1934. хиротонисан у чин епископа горњокарловачког са седиштем у Плашком.Мученички је пострадао 1941.године, а место његовог гроба се не зна до данас.За светитеља је проглашен маја 2000. године у храму Светог Саве у Београду.

Участ овог великог угодника Божјег, Епископ је пререзао славски колач и освештао славско жито.У току Свете Литургије, Његово Преосвештенство Епископ Никанор,у чин ђакона рукоположио је студента Богословског факултета Милоша Вишковића.


Честитајући празник, Епископ је говорио о животу и страдању свештеномученика Саве горњокарловачког и принео молитве свим светитељима за мир у свету и оздрављење болесних.