СВЕЧАНО ПРОСЛАВЉЕН ПРАЗНИК САБОРА СВ. АРХАНГЕЛА ГАВРИЛА – СЛАВА ХРАМА-КАПЕЛЕ НА ГРАДНУЛИЧКОМ ГРОБЉУ У ЗРЕЊАНИНУ

Анђели Божији били су празновани и слављени још од давних времена. Свети Дионисије Ареопагит, ученик Светог апостола Павла, описао је девет анђеоских чинова у књизи „О небеској јерархији“ и навео њихова имена: шестокрили серафими, многооки херувими, богоносни престоли, господства, силе, власти, начала, архангели и ангели. Војвода целе војске анђеоске јесте архистратиг Михаил, и он се од најстаријих времена изображавао као војвода, који у десној руци држи копље, а у левој палмову зелену гранчицу, те се нарочито сматра чуварем православне вере и борцем против верских јереси. Михаил на јеврејском језику значи – онај који је као Бог, који је раван Богу, док Гавриил значи – крепост Божија. Свети архангел Гаврило је благовеститељ тајни Божијих, а посебно тајне рођења Господа Исуса Христа, коју је благовестио Пресветој Богородици пре њеног безгрешног зачећа. Он се изображава са запаљеним фењером у десној руци, а у левој руци са огледалом од зеленог камена јасписа, што означава премудрост Божију као тајну сакривену.     

Благовесника нашег спасења, великог слугу Божјег, и радостоносног посланика к Пречистој Дјеви Марији, Архангела Гаврила хвалимо у песмама, по други пут му приређујући празнични сабор. Јер његов први сабор празнује се сутрадан по Благовестима Пресвете Богородице; а сада се понова тај сабор његов празнује у светој Цркви, и понова се спомињу и прослављају његова чудесна јављања по Божјем наређењу.

Сећајући се многих јављања његових у Старом и Новом Завету и знајући његово непрестано посредовање пред Богом за род хришћански, света Црква му сада приређује саборно празновање, да би људи Божји с усрдношћу и пламено прибегавали к заштити и помоћи тог великог заступника и добротвора рода људског, и његовим молитвама добијали отпуштење грехова од Христа Господа Спаса нашега.                           

Сваки народ, па и свако од нас, има свога анђела чувара, и управо зато треба увек да имамо на уму да ма шта ми чинили, јавно или тајно, чинимо то у присуству свога анђела чувара. На дан Страшнога суда сабраће се огромно мноштво анђела небеских око престола Христовог, и пред свима њима објавиће се дела, речи и помисли свих нас.                                 

Честитајући вам свима, велики празник – славу прелепог храма – капеле на Граднуличком гробљу, осетимо благодат и милост небеских покровитеља наших, који вековима овде надахњују све верне који им са љубављу и молитвама прибегавају, и испраћају на вечни пут наше најмилије, овде опојане и сахрањене. Ово здање подигнуто је 1906. године, и задужбина је Нике и Миле Ружић. Услед лоших временских прилика и услова, капела је била у јако лошем стању и била јој је потребна генерална обнова, којој смо приступили са благословом Његовог Преосвештенства Епископа банатског Г. Никанора, фебруара 2020. године.

Прву фазу радова на обнови храма je представљала: 1.хидроизолација објекта техником пресецања капиларне влаге;   2.обијање зидова до цигле.

Другу фазу радова је представљала: 1.замена дрвене кровне конструкције (рогови и летве); 2.замена старог и постављање новог бибер црепа; 4.нових лимених опшивки, иксни и олука.

Трећу фазу радова је представљало: 1.постављање нових лимених шолокатри на звонику, 2.замена куполе звоника новом дрвеном конструкцијом и алуминијумским лимом; 3.израда и постављање новог прохромског крста на врх звоника и новог крста од кованог гвожђа, изнад олтарске апсиде, као и 4.израда и уградња нових стилских металних улазних врата.

Четврту фазу радова је представљало: 1.спољашње прикључење на електро-мрежу и израда унутрашњих електроинсталација, постављање новог полијелеја и расвете; 2.спољашње и унутрашње малтерисање обијених зидова, 3.бетонирање солеје испред иконостасне преграде и облагање исте керамичким плочицама; 4.спољашње и унутрашње кречење зидова са рестаурацијом живописа на своду плафона; 5.доградња и рестаурација иконостаса, икона, певница и дрвених столова; 6.постављање нове мермерне часне трапезе, нових прекривача, завеса и опремање богослужбеног мобилијара новим прибором за причешће, кандилима, кадионицом и барјацима, те асфалтирање приступног пута од улазне капије на гробље до храма и бочне пешачке стазе.

Овом приликом се посебно захваљујемо људима који су несебичним трудом и прилозима помогли у реализацији овог пројекта: Мр Војиславу Матићу, Драгану Радловачком, Драгану Божјаку, Слађану Никићу, Драгану Радићу, Мирославу Бошњаку, Дмитру Мајсторовићу, Бориславу и Мири Грујић, Славиши Влачићу и Снежани Олушки Влачић, Сави Ивковићу, Алекси Станковићу, Војину Керлети, Светозару Бијелићу, Драгану Ранисављевићу, Јовици Жижићу, Александру Јанковићу, Гаври Влашкалину, Мићи и Неђи Станићу, Драгољубу и Дарку Бјелоглаву, Будимиру Јовановићу, Радиши Нићетину, Васи и Крстини Клаћ, Драгану Видаковићу, Перици Кириџићу, Душку Квашчеву, Бранимиру Карловчану, Милошу Баждару, Др Предрагу Лојаници, Зорану Слијепчевићу, Ненаду Грастићу, Дарку Тркуљи, Младену Лојпуру, Далибору Кимпанову, Златици Лалић, Ружици Голушин, Покрајинском секретаријату за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама А.П. Војводине, ЈКП „Чистоћа и зеленило“ Зрењанин, као и покојнима +Душану Сантовцу, и +Милану и +Ружици Рацков.

Иако смо свакодневно презаузети животним бригама, неодложним пословима и недостатком драгоценог времена, посветимо барем мали део сваког дана нашој унутрашњој обнове, изградњи мира, стрпљења, трпљења, поштовања и љубави у нашим породицама и друштву, те заблагодаримо и помолимо се Светом архангелу Гаврилу и свим бестелесним небеским силама да нам дају снаге, воље и жеље за узрастањем у вери, врлинама и смирењу! Живели и срећни и Богом благословени били на многаја љета!

                                                       Протојереј др Нинослав Качарић