Стручна посета ССШ „Милош Црњански“ из Кикинде светињама Епархије банатске

Уз благослов Његовог Преосвештенства Епископа банатског Г. Никанора, у организацији одељења за верску наставу, на челу са вероучитељем Николом Грујићем и уз помоћ више професора школе, ученици Средње стручне школе „Милош Црњански“ из Кикинда остварили су своју замисао и жељу да посете место додира небеса и земље, где се налази један од најстаријих манастира на нашим просторима – манастир Месић. На овај благословени пут пошли су ученици који похађају предмет „Верска настава“ и ученици смера „Архитектонски техничар“.


Стручна посета је одржана 15. јуна 2022. године. Ученици су, како доликује традицији, са даровима, у виду брашна и уља, пошли у поклон светињи која сваким каменом одише надвременошћу Светог, упркос историјским превирањима и разарањима. Поред лепоте рашке архитектуре, која краси многе светиње немањићке династије, у близини Вршца, северно од реке Дунава, ученици су имали прилику да у сусрету са фрескама Светих, лицем к лицу, доживе делић вечности, Царства Небеског, у земаљском.


Укрепљени благом речју и поуком ученици су се упутили на нов извор воде живе, у саборну цркву у Вршцу. Тамо су, помоливши се пред олтаром Творца, били поучени о настанку ове светиње и њеној сврси. У сусрету са витражима цркве, ученицима је указано на значајне тренутке наше краљевске и деспотске, ореолима славе овенчане историје. Потом су пошли пут Владичанског двора, где им је истакнут уметнички и духовни значај овог споменика културе од изузетне важности, јединог ове намене из раздобља барока.


Након ових посета, испуњени унутрашњим миром, ученици су се запутили кроз непрегледне вршачке винограде у обилазак Вршачког брега. Поука овог дела пута свој значај црпи у старању како за душу, тако и за тело. Над темељима Вршачке тврђаве ученике је опчинило величанствено пространство које се пред њима указало. По завршетку овог благородног путовања запутили су се својим домовима обогаћени непролазним лепотама под небеским сводом.

Вероучитељ Никола Грујић