САВИНДАН У ПАНЧЕВУ

САВИНДАН У ПАНЧЕВУ

 

 

 

 

 

„Српска Црква се украси учењем твојих речи, и сада, радујући се у Православљу, са твојом божанском децом радосно поштује твоју свештену успомену, свештени оче Саво, који си раван Апостолима, и који заједно стојиш са Анђелима и молиш се за наше душе.“ (превод песме из Службе)

О Савиндану, 27. јануара 2018. године, када Српска Црква врши спомен Светог Оца нашега Саве, првог Архиепископа и учитеља српског, Свету Литургију су у нашем храму Успења Пресвете Богородице у Панчеву саборно служили протојереји-ставрофори Стеван Урошев, Радослав Милановић и Радослав Радмановић (катихета), протонамесник Слађан Тубић (вероучитељ), јереји Душан Грујић (катихета) и Милош Пешић (катихета) и ђакон мр Мирко Петровић (катихета), а појали Стојан Оморац и вероучитељ Владимир Козић.

Ове године у част Светог Саве славски колач је принела панчевачка ОШ „Ђура Јакшић“. Након Литургије су свештеници благосиљали и преломили славски колач са директором школе господином Радетом Барјактаровићем.

Ученици, које су припремили вероучитељ Љубица Радојчић и други наставници, получасовну приредбу су почели химном Светом Сави. Време овоземаљског живота српског племића Растислава Немањића, потоњег монаха, првог Архиепископа српског и Светитеља Саве, оживели су рециталом, причама, костимима и песмом. Свим учесницима и осталој деци подељени су пакетићи.

Переце су подељене и свим присутним верницима. Ова традиција потиче управо из Баната. „Да би се спречиле буне и из душе изгнао Свети Сава, а утицај Православне Цркве смањио, нареди Синан-паша да се тело Светог Саве спали на Врачару 27. априла 1595.  године. Темишварски паша је тада забранио да се праве славски колачи и да се служе са сољу, како је био обичај у Банату. Да би доскочиле Турцима, домаћице су правиле переце тако што су крајеви унутар круга били тако преплетени да су чинили крст и переци су замењивали славски колач. А опет, да се не би видело да се колач служи са сољу, прављена је мешавина брашна и соли и њом попрскани переци. Тако се у Банату користио перец као славски колач до одласка Турака, више од века и по.“ (из белешки Администратора ковинског и проте баваништанског Јовановића, објављених у Ковинским новинама 26. јануара 2007. године)

Високопречасни протојереј-ставрофор Радослав Радмановић, В.Д. Архијерејског намесника панчевачког, гостовао је и о Савиндану и Светитељу беседио у емисији на локалном медију ТВ Панчево.

СВЕТОСАВСКА АКАДЕМИЈА

У организацији Српске Православне црквене општине Панчево „Центар“ и Града Панчева, Светосавска академија је одржана у дворани Културног центра Панчева. Старешина храма Успења Пресвете Богородице у Панчеву, Високопречасни протојереј-ставрофор Радослав Милановић је одржао поздравни говор, а гост-беседник Високопречасни протојереј-ставрофор проф. др Радомир Поповић, редовни професор ПБФ Универзитета у Београду, говорио је на тему „Свети Сава као монах и архиепископ“.

Учествовало је Панчевачко српско црквено певачко друштво (осн. 1838), којим диригује госпођа мр Вера Царина, са Дечјим хором, којим диригује госпођа Борјана Стражмештеров, затим КУД „Станко Пауновић“ НИС-РНП, драмски уметници Бранислав Платиша и Мирослав Жужић (домаћин програма), и рецитатор Реља Милић, ученик петог разреда ОШ „Стевица Јованивић“ у Панчеву, са песмом „Свети Сава и пустињак“.

Аутор чланка:

инж. Стојан М. Оморац, појац