РУКОПОЛОЖЕЊЕ У ЧИН ЂАКОНА

РУКОПОЛОЖЕЊЕ У ЧИН ЂАКОНА

Његово Преосвештенство Епископ банатски Господин Никанор је на Светој архијерејској Литургији у понедељак, 28/15. августа 2017. године, о Храмовној слави рукоположио чтеца Светог храма Успења Пресвете Богородице у Панчеву мр Мирка Петровића у чин ђакона.

Господин мр Мирко Петровић је рођен 5. септембра 1975. године у Београду од оца Владислава и мајке Споменке, рођ. Јовановић. Завршио је Православни богословски факултет Универзитета у Београду 2003. године, а магистрирао 2010. године. Запослен је као катихета и предаје верску наставу у Гимназији „Урош Предић“ и Средњој медицинској школи „Стевица Јовановић“ у Панчеву. У Црквом благословену брачну заједницу је ступио 5. августа 2017. године са изабраницом Живаном, рођ. Крчадинац. Обред обручења и венчања савршио је Његово Преосвештенство Епископ банатски Господин Никанор, уз сачинодејствовање једанаест свештеника.

„Испитавши дубину његовог срца“, исповедник архимандрит Исихије (Рогић) из Српског Православног манастира Ковиљ (Епархија бачка) је утврдио да је Мирко Петровић достојан свештеничког чина, што је и потврдио потписивањем Исповедног писма. На Светој архијерејској Литургији, после претварања Часних дарова је Исповедно писмо прочитао Високопречасни протојереј-ставрофор Радослав Радмановић, В.Д. Архијерејског намеснника панчевачког.

Након што је као ипођакон целивао Свето Јеванђеље и Крст, и учинио три земна поклона, ђакони су Мирка Петровића увели кроз Царске двери у Олтар и привели Архијереју, коме је по метанијама целивао крст, руку и надбедреник, а касниије и раме, чиме је започео Свети чин ђаконске хиротоније. Након трократног обиласка око Часне Трпезе, када је клекнуо пред њу, Владика Никанор му је на главу положио крај омофора и своју Свету Десницу и прочитао молитве и предао му, по благосиљању: орар, наруквице и служебник.

Његово Преосвештенство Епископ банатски Господин Никанор је са Царских двери верницима представио новорукоположеног оца ђакона мр Мирка Петровића следећим речима: „Драга браћо и сестре, по благодати и дару Светога Духа, данас смо рукоположили у чин ђакона нашега вероучитеља – а и даље вероучитеља – сада већ ђакона Мирка Петровића, магистра Богословља, једнога од оних који је Цркву своју задужио већ до сада много, радећи у њој од самога поласка у Богословију. Поготово овде у Панчеву, много је помогао нашим школама, нашим свештеницима, директорима школа и наставницима, предавањем Веронауке. И тако [је], управо баш оно што се очекује од једног Цркви својој преданог служитеља, показао себе да данас сви можемо да му кажемо: Достојан је да буде свештено лице! Свакако, Господ одређује оне који ће бити слуге Његове у свештеничком чину, мада Бог одређује свачију службу у овоме свету. Али, ова служба – свештеничка служба – није само од човека; [она] јесте преко човека, и за човека, али је она од Бога првенствено. Сâм је Господ Исус Христос установио чинове: свештенички, епископски и ђаконски, давши свакоме од тих чинова одређени задатак за службу у Цркви Божијој. Честитамо нашему оцу ђакону Мирку, [и] његовој породици, и молимо се Господу да и даље, као и до сада, са таквом љубављу, страхопоштовањем према Цркви и сâмоме Господу, служи Цркви. [По]што смо и уверили се [у то], и данас смо овде пред свима вама и искрено говоримо и обећавамо да, ако и људи могу очекивати од људи награду, али [да очекује награду] од Бога првенствено. Честитамо!“

Аутор чланка:
инж. Стојан М. Оморац, појац