Прослављена Слава храма Светог цара Константина и царице Јелене у изградњи у Панчеву.

Прослављена Слава храма Светог цара Константина и царице Јелене у изградњи у Панчеву.

Свети цар Константин и царица Јелена свечано су прослављени у Панчеву у насељу „Кудељарски Насип“ у храму који се гради у славу Божију и који је посвећен овим светим угодницима Божијим. Једно од најмлађих насеља у граду од скоро је добило свој храм у коме се, иако још није завршен и сведен под куполу, свакодневно узносе Богу молитве. Свету архијерејску Литургију служио је Његово Преосвештенство Епископ банатски Г. Никанор уз саслужење свештеника: протојереја–ставрофора Радослава Радмановића – архијерејског намесника панчевачког, протојереја Бојана Кошанина–пароха панчевачког, јереја: Милана Јовановића из Борче, и Милоша Пешића пароха панчевачког и протођакона Игора Станковића из Вршца. Након одслужене Литургије и причашћа, пререзан је славски Колач и народ поучен од стране свога Епископа. Владика Никанор је подсетио  да су Свети цар Константин и царица Јелена равноапостолни по значају који су имали у историји Цркве дозволивши слободу хришћанима Миланским Едиктом из 313. године: „Цар Константин Велики је утврдио веру хришћанску и градио храмове по своме царству. У години јубилеја–1700 година од Миланског Едикта донели смо одлука да се овде подигне храм посвећен светима који су задужили човечанство и наше претке и све нас, да у тој вери остајемо, да се спасавамо и Богу молимо. И поред других вера и религија ми православни хришћани знамо да је Бог дошао да пострада за нас, да нас избави од греха, од смрти и ђавола, од нашег највећег непријатеља. Што ни једна друга религија нема, нити проповеда. Ми верујемо у оно што је сам Господ рекао и свети Јеванђелист записао ако се ко не роди водом и Духом, не може ући у Царство Божије (Јн 3, 5).  За нас је свето Јеванђеље закон и правило и наша вера је основана на Јеванђељу Христовом“. Владика Никанор је потом истакао да је сам Свети цар Константин био заштитник Цркве и не само по томе што је градио храмове, већ је попут Апостола бранио веру од погрешних учења, која поготово у данашње време долазе са свих страна и од лажних учитеља, који не темеље своја учења на Јеванђељу Христовом и светоотачком предању, и који су Истину Јеванђеља заменили теоријама. Такво, друго учење које се појављује у данашње време по коме порекло настанка човека није од Бога је за осуду, јер не рађа добре плодове, истакао је Владика Никанор и додао да: „сви противници наше вере нестаће као непријатељи цара Константина коме је сам Бог са неба послао силу Часног и Живоносног Крста Господњег да њоме осигура победу над непријатељем… Бранећи веру православну и свети цар Лазар је неустрашиво устао и наши преци, да би ми сада имали оно што нико нема: Бога вечног са нама, и да нас овде на земљи Господ снабдева даровима Духа Светога кроз Свете Тајне како би могли задобити Царство Божије. То нема ни једна религија, ни једна теорија.“

            Владика Никанор је похвалио труд верника којим се подиже храм исткнувши да свако ко гради храм себе духовно изграђује и уписује се у књигу вечнога живота. Такође, је запажен подвиг протонамесника Бранка Божића, пароха чијим се трудом гради храм, а саграђен је и парохијски дом и тако се уобличава жива парохијска заједница.

Уочи празника, вечеру службу у част Равноапостолних царева служио је протојереј Бојан Кошанин из Панчева, за певницом су појали протојереј-ставрофор Недељко Васиљевић из Вршца, катихета Мирко Петровић из Панчева, вероучитељ Миладин Лукета из Панчева и Милан Митровић из Панчева. Старешина храма протонамесник Бранко Божић приредио је трпезу љубави за све присутне.

Мирко Петровић,

Катихета из Панчева