ПРОСЛАВА ХРАМОВНЕ СЛАВЕ СВ. АП. ЈОВАНА БОГОСЛОВА У БЕЛОЈ ЦРКВИ

На дан, када наша Света Црква молитвено прославља Светог апостола и евангелиста Јована Богослова, 09. октобра 2022. године, епископ банатски Господин Никанор благоизволео је одслужити Свету Архијерејску Литургију у храму, посвећеном овом светитељу, у Белој Цркви поводом храмовне славе и јубиларне прославе 90 година постојања храма.

              Господину епископу саслуживало је свештенство више архијерејских намесништава богомспасаване нам Епархије банатске, а благољепију богослужења допринео је и мешовити хор „Искон“ из Ковина.

               Током малог входа епископ Господин Никанор одликовао је старешину храма, протонамесника Стефана Јовичића, чином протојереја због показане ревности у бризи за поверени му храм и паству, након чега се обратио народу поздравивши га и објаснивши разлоге за ово одликовање.

              Касније, у току службе, на великом входу, уследила је и Света Тајна рукоположења, кроз коју је ђакон Живан Васић, из Ковина, божанском благодаћу уздигнут у презвитерски чин, након ког је епископ поучио народ и новог посленика у винограду Господњем о значају часног и достојног вршења ове узвишене службе.

            По заамвоној молитви уследило је освећење новоподигнуте ризнице у оквиру храма, у којој ће бити изложени експонати, културна и верска баштина руске миграције, која је након октобарске револуције 1918. године пронашла уточиште, између осталих места, и на овим просторима у Белој Цркви, сместивши ту своја кадетска училишта, женски институт и подигнувши и овај храм Светог ап. Јована Богослова.

            Након овог светог чина уследило је и благосиљање славских дарова и ломљење колача са члановима породице Седљак из Беле Цркве, која се прихватила кумства славе за ову годину, док се за следећу годину пријавила породица Урошевић из Беле Цркве.

             На концу богослужења, по отпусту, епископ Господин Никанор доделио је одликовања заслуженим појединцима и то: Господину Владимиру Кастељанову из Беле Цркве орден Светог Теодора Вршачког, највише признање Епархије банатске, због вишедеценијске бриге о очувању српско – руског пријтељства, као и бриге о руској заоставштини у Белој Цркви, а поводом прославе јубиларних 90 година храма; и грамату признања Господину Драгану Тикићу из Парте, дародавцу храма Светог апостола Јована Богослова, уврстивши га у ред црквених добротвора. Епископ се том приликом обратио верном народу честитавши им славу храма и јубилеј 90 година постојања храма, да би их поучио о самом лику и делу Светог апостола Јована Богослова, али и да би истакао заслуге појединих који су добили адекватна признања.

              Након молитвене прославе испред храма уследило је послужење за све присутне, док је епископа и госте угостио у свом дому протојереј Стефан Јовичић са породицом, да би потом сви прешли у црквену салу при храму Св. ап. Петра и Павла на трпезу љубави, чиме се и овогодишња прослава, заиста достојна светитеља Божијег и његовог свечаног дана, завршила.