Прича о Божићу

Прича о Божићу

 

 

 

 

 

 

Као и прошле, и ове године смо последњи час овог полугодишта посветили најрадоснијем   празнику међу свим празницима  који нам долази у току распуста, Божићу.
             Божић и божићни празници заузимају средишње место у народним обичајима.  Овај празник наш народ сматра једним од најзначајнијих.  Божићни празници испуњени су многим радњама да би се обезбедила срећа , благостање, напредак породице и здравље.
 У Основној школи „ Мара Јанковић “ из Кусића говорило се о тим празницима.  Ова школа налази се у Јужном Банату, кроз њено место протиче река Нера и у овој школи сви ученици похађају верску наставу.  Ученици другог и трећег разреда  са својим вероучитељем, јерејем Николом Ивановићем и учитељицама Олгицом Стошић и Милицом Арашков  оживели су божићне обичаје на једном часу верске наставе.
 Како је Божић празник посвећен породици  прво смо причали о празнику  Детињци, а затим и о празницима Материце и Оци. Ученици су једни друге везивали, какав је и обичај за ове празнике, а за откуп су даривали орахе.
Присетили смо се да је Бадњи дан добио име по бадњаку, и како се бадњак уноси у кућу на Бадње вече,а затим смо посипали и сламу.  Домаћин је опонашао квоцање кокошке, а деца пијукање пилића. Положајник је подлагао ватру на огњишту. 
             Божић је један од најрадоснијих хришћанских празника, дан рођења Исуса Христа. То је празник деце и љубави, а наши ученици су тог дана били радосни и са осмехом на лицу. 
                                                           Мир Божији!  Христос се роди.
                                                                     Ваистину се роди.

                                                                                                                                                                   Милица Арашков