ОСВЕЋЕНИ ТЕМЕЉИ СРПСКОГ ПРАВОСЛАВНОГ ХРАМА СВЕТОГ ВАСИЛИЈА ОСТРОШКОГ У ЈАНКОВОМ МОСТУ

Јанков Мост је мало, лепо банатско место покрај Зрењанина, у којем у љубави и слози живе Румуни и Срби. Место има Румунску православну цркву, док су Срби без своје богомоље и без Српског православног храма. По жељи верника Српске православне вероисповести у Јанковом Мосту, указала се потреба за изградњом Српског православног храма и за ту намену је од стране Господина Миодрага Ројчевића, 12. маја 2020. године, добијена на поклон парцела укупне површине 13а 20м2, која је у току 2020. године, уз добро организовано учешће српских православних верника, очишћена и земљиште је изнивелисано. Урађено је геодетско снимање земљишта уз израду катастарско-топографског плана, извршено је прикључење на водоводну мрежу, на средини парцеле подигнути су крст са чесмом и јарбол са заставом Српске православне цркве, инсталиран је рефлектор који осветљава парцелу, те је засађен одређен број младих садница украсног дрвећа. Почетком 2021. године израђено је идејно решење (идејни пројекат) храма, од стране дипл. арх. инг. Драгана Добросављевића из Вршца, и поднесен је захтев Одељењу за Урбанизам Града Зрењанина, за добијање локацијских услова за изградњу храма. Исти захтев је одбијен, са образложењем да је потребно израдити комплетан Урбанистички пројекат парцеле на којој ће се градити Српски православни храм, јер је храм објекат јавне намене. Као следећи корак, израђен је Урбанистички пројекат, од стране „Јавног предузећа за урбанизам“ Зрењанин, који је захтевао израду идејног решења и за помоћни објекат-парохијски дом са салом, као и потписивање Уговора са Градском управом Града Зрењанина, за израду прикључка прилазног пута црквеној парцели са седам паркинг места. Све тражено је испоштовано и 31.08.2021. су добијени локацијски услови за изградњу, у складу са којима је израђен главни пројекат храма (осим архитектонског пројекта, он садржи и пројекте статике, електро-инсталација, хидрантске мреже и противпожарне заштите). Коначно, по поднетом захтеву за добијање грађевинске дозволе, иста је добијена 10.12.2021. године. Радови на изливању темеља су започети и успешно завршени априла 2022. године, од стране грађевинског предузећа „МВ ИНВЕСТ“ из Зрењанина. 

Његово Преосвештенство Епископ банатски Господин Никанор је у среду светле седмице у поподневним часовима, 27. априла 2022. године, уз саслужење протојереја Петра Илића, пароха при Светоархангелском храму у Зрењанину, протојереја Нинослава Качарића, пароха при Световаведењском храму и администратора парохије у Јанковом Мосту, протонамесника Слађана Ристића, Архијерејског намесника зрењанинског и пароха при Светоуспенском храму у Зрењанину, протонамесника Петра Шљокића, Архијерејског намесника перлешког и пароха из Перлеза и Книћанина, Епархијског протођакона Игора Станковића из Вршца и протођакона Предрага Ненина из Зрењанина, уз учешће и молитвено појање већег броја свештенства, монаштва и присуство верног народа, обавио свечани чин освећења темеља. У темеље су положена три камена добијена из Манастира Острога, са благословом светитеља којем ће храм бити посвећен, као и повеља коју је потписао Преосвећени Владика Г. Никанор. Епископ банатски Г. Никанор се том приликом захвалио дародавцу парцеле за храм, као и свим верним људима који су узели учешћа у овом благословеном делу, са жељом да се оно успешно заврши у славу Божију. Председник Грађевинског одбора у Јанковом Мосту Господин Душан Стјепановић се у име свих српских православних верника захвалио Преосвећеном Владики Г. Никанору и свим донаторима који помажу да се ово дело оствари, а потом је протојереј Нинослав Качарић у име домаћина заблагодарио Богу на свему, Епископу банатском Г. Никанору на великој љубави и његовим светим молитвама, као и свима који су до сада узели учешћа у овом пројекту:  Министарству правде – Управи за односе с црквама и верским заједницама Београд, Градској управи Града Зрењанина, ЈКП „Водовом и канализација“ Зрењанин, Водопривредном предузећу „Средњи банат“, ЈП „Војводинашуме“ ШГ „Банат“ Панчево, Господину Чедомиру Јањићу – Председнику Скупштине Града Зрењанина, Драгану Ћапину, Горану Краварушићу, Драгану Радићу, Јадранки Никић, Драгану Добросављевићу, Светозару Бијелићу, Милану Стамболији, Војину Керлети, Милану Видаковићу, Неђи и Мићи Станић, Николи Јованцу, Жељку Мајданцу, Драгану Максимовићу, Александру Фаркашу, Жељку Малушићу, Бору Кишићу, Милану Марићу, Горану Ђорђевићу, Петру Маркову, Владимиру Татарском, Стеви Арсенићу и свим члановима Грађевинског одбора на челу са Председником Г. Душаном Стјепановићем. После свечаног чина освећења темеља уприличено је и прикладно послужење у порти храма у Јанковом Мосту, а потом и свечана трпеза љубави у свечаној сали храма Ваведења Пресвете Богородице (Граднуличкој цркви) у Зрењанину. 

У нади да ће радови на изградњи храма бити успешно настављени, молимо се Васкрслом Спаситељу Христу и Светом Василију Острошком Чудотворцу за братску љубав, мир и слогу народа српског и румунског у Јанковом Мосту.     

Протојереј Нинослав Качарић,               

Пр. парох пете световаведењске парохије у Зрењанину  и Администратор парохије у Јанковом Мосту