Обележена Крсна слава Женског хора Светог Јосифа Темишварског у Кикинди

Обележена Крсна слава Женског хора Светог Јосифа Темишварског у Кикинди

У Кикинди је и ове године обележена Слава Женског хора Светог Јосифа Темишварског, основаног при Храму Светих Козме и Дамјана у Кикинди. Свечаним програмом обележена је друга годишњица постојања. Хор домаћин је на почетку програма отпевао: „Отче наш“ и Тропар Светом Јосифу Темишварском и тако отворио ово сабрање три хора која певају на литургијама, а изводе и нашу православну духовну и традиционалну музику. Између наступа хорова чули смо и избор молитвених стихова и речи православне вере, љубави и наде светих отаца.

Отац Слободан Дивјаков је беседио на тему „Премудрост, смерно стојмо“

Женски црквени хор „Жене мироносице“ из Зрењанина, поји при Храму Св. архистратига Михаила (Руска црква), под управом диригента Зорице Кецић отпеваo: „Благослови душе моја“ по руском напеву, „Во царствији Твојем“ композитора Добри Христова, „Покров Мајке Божије“ по Драгану Милановићу и „Хвалите Господа“ на мелодију Дмитрија Бортњанског.

Мешовити црквени хор при Храму Светог Николе у Кикинди, под управом Јоване Шевић Ћурчић, представио се с „Ниње отпушчајеши“ Александра Архангелског, „Отче наш“ Јосифа Маринковића, „Под твоју милост“ Дмитрија Бортвањског и „Господе услиши молитву моју“ Тихомира Остојића.

Женски хор Светог Јосифа Темишварског води Даница Мандић, отпевао је и: „Слава Оцу и Сину“ Дмитрија Бортвањског, Полилеј „Хвалите имја Господње“ непознатог руског аутора, „Радујсја невјесто неневјестнаја“, „Возбраној“, и „И то је све“ монахиње Јулијане Денисове.

Своју духовну поезију говориле су Десанка Ристић, Драгица Оличков и Марија Танацков.

Диригент Даница Мандић захвалила се у име Хора домаћина ове свечаности часним оцима, диригентима, појцима, песникињама на учешћу и истакла висок ниво хорског произношења дивних православних мелодија.

Присутним гостима и верницима обратио се и старешина Храма Светих Козме и Дамјана протонамесник отац Бобан Петровић који се захвалио извођачима и свима присутнима који су увеличали Крсну славу Св. Јосифа Темишварског.

Радост је засијала у душама присутних и на крају Програма када смо чули саборно појање „Тебе појем“ по Мокрањцу и „На многаја љета“ на мелодију Бортњанског.

                                                                                                                               Марија Танацков