Недеља о митару и фарисеју у Светоуспенском храму у Панчеву 2017.год.

Недеља о митару и фарисеју у Светоуспенском храму у Панчеву 2017.год.

У недељу о митару и фарисеју 05.фебруара 2017.године у нашем храму Светом Литургијом началствовао је Његово Преосвештенство Епископ Банатски Г.Никанор уз саслужење протојереја –ставрофора Стевана Урошева, старешине храма протојереја – ставрофора Радослава Милановића, В.Д. архијерејског намесника панчевачког протојереја Радослава Радмановића, јереја Душана Грујића и  јереја Милоша Пешића, протођакона Игора Станковића из Вршца и ђакона Милоша Ранисављевића. За певницом су били јереј Жељко Младеновић, хонорарни ђакон Ненад Савић и студенти ПБФ у Београду. Чтецеви су били вероучитељ мр Мирко Петровић и студент теологије Стефан Симић који је и апостол читао.

У току божанствене литургије Епископ Никанор је рукоположио у свештенички чин парохијског ђакона Милоша Ранисављевића и пожелео му много успеха у обављању свете свештеничке службе. Епископ је нагласио да је свештеничка служба узвишенија и од анђеоске службе али свештенички позив је позив онај,  који је Сâм Господ установио овде на земљи, и службу, давши тако велико признање свештенослужитељима да иду и проповедају Свето Јеванђеље – Реч Божију, и да разрешавају оне који су сагрешили, ако дођу и искрено се покају, и опраштају грех овде на земљи. И не само то, него још и више. Онај коме свештеници опросте грех, и Бог ће му опростити; и коме свештеници задрже грех, и Господ ће га задржати. Свакако да се све то догађа по вери чврстој и искрености у молитви према Богу, и од стране свештеника и од стране верника. Честитамо нашем новом свештенику молећи се Богу да њему Свети чин буде на спасење душе и тела. Његовој породици, народу Божијем,  такође нека Господ – његовим молитвама и трудом и заступништвом пред Богом – дâ спасење. Епископ се после осврнуо и на значај припремних седмица пред часни пост истакавши да је наша дужност да опраштамо једни другима да би и нама било опроштено, и да прво сагледавамо своје грехе тј.себе а не да осуђујемо друге.

После Свете Литургије у просторијама црквене општине приређено је послужење за свештенство и родбину новорукоположеног свештеника.

   Јереј Душан Грујић