МОЛЕБАН ЗА ПОЧЕТАК НОВЕ ШКОЛСКЕ ГОДИНЕ У ПАНЧЕВУ

МОЛЕБАН ЗА ПОЧЕТАК НОВЕ ШКОЛСКЕ ГОДИНЕ У ПАНЧЕВУ

 

 

 

 

 

 

У недељу пред Усековање, а 15. по Духовима, 9. септембра 2018. године, када Света Црква празнује Сабор српских Светитељâ и врши спомен Преподобног Пимена Великог и Светог Великомученика Фанурија, Свету Литургију, у Светом храму Успења Пресвете Богородице у Панчеву, је служио протонамесник Слађан Тубић, саслуживао новопостављени парохијски ђакон Иван Барајевац, а појали су чланови Панчевачког српског црквеног певачког друштва, којим је дириговала госпођа Борјана Стражмештеров. Појац Стојан Оморац је појао “Блажена”, тропаре и кондаке, и читао Апостол.

Након Свете Литургије је протонамесник Слађан Тубић, вероучитељ у ОШ “Свети Сава” у панчевачком насељу Младост, са ђаконом Иваном Барајевцем, вероучитељем у ОШ “Мирослав-Мика Антић” у панчевачком насељу Стрелиште, савршио Обред молебног пјенија приликом почетка ђачког учења, у присуству Високопречасних протојерејâ-ставрофорâ Стевана Урошева, Радослава Милановића и  Радослава Радмановића, В.Д. Архијерејског намесника панчевачког и катихете у Техничкој школи “23. мај” и Пољопривредној школи у Панчеву, и јереја Милоша Пешића, катихете у Средњој медицинској школи “Стевица Јовановић” у Панчеву.

Током Обреда молебног пјенија приликом почетка ђачког учења, помолили су се Господу Богу нашему “да пошаље на ове ученике духа мудрости и разума, да им отвори ум и уста, те просвети срца њихова ради примања васпитања добрих наукâ; да усади у њихова срца почетак мудрости, божанско страхопоштовање, и тиме одагна из њихових срца младићку лудост, просвети њихов ум да се уклања од зла и чини добро.” (две прозбе из јектеније)

Јереја Душан Грујић, катихета у Средњој економско-трговинској школи “Паја Маргановић” у Панчеву, кропио је освећеном водом присутне ђаке и вероучитеље, који су примили нафору и целивали крст.

Међу верницима су са ученицима биле госпође Љубица Радојчић (вероучитељ у ОШ “Ђура Јакшић” и Музичкој школи “Јован Бандур” у Панчеву) и Снежана Здравковић (вероучитељ у ОШ “Мирослав-Мика Антић” у панчевачком насељу Стрелиште), као и господа вероучитељи Миладин Лукета (ОШ “Јован Јовановић Змај” у Панчеву), Оливер Калиновић (ОШ “Исидора Секулић” у панчевачком насељу Тесла), Миломир Милошевић (СОШО “Мара Мандић“ у Панчеву и ОШ “Борисав Петров Браца” и ОШ “Братство и јединство” у панчевачком насељу Војловица) и чтец Владимир Козић (ОШ “Бранко Радичевић” у Панчеву).

Аутор чланка:
инж. Стојан М. Оморац, појац