Молебан у Панчеву и подршка верном народу у Црној Гори

 

 

 

 

 

 

У недељу по Божићу 12. јануара 2020. године у Светоуспенском Храму у Панчеву уз присуство свих свештеника панчевачког намесништва и многобројних верника одржан је Молебан за народ и Цркву у Црној Гори која се суочава са великим искушењем.

Већ данима православни хришћани, Светосавци, верници једне, свете, саборне и апостолске Цркве, митрополије црногорско–приморске и других епархија Српске православне Цркве се молитвено окупљају и Св. Литијама бране своје храмове и протествују против неправедног Закона који је скоро усвојен у Црној Гори, а према коме се доводи у питање не само црквена имовина већ и слобода и право вероисповедања. Стога, се верни народ из града Панчева и околних места окупио на молитви за своју браћу у Црној Гори. У Храму се након Молебана и тражења заступништва Пресвете Богородице, Светог Саве, Светог Петра Цетињског и Светог Василија Острошког и свих Српских новомученика, чији су се тропари појали обратио високопречасни протојереј–ставрофор Радослав Радмановић, панчевачки манесник и између остало рекао: „ми овде вечерас у Светоуспенскоме храму у Панчеву пружамо подршку нашем народу и нашој Српској Цркви а исто тако смо се окупили да упутимо протест безаконој власти у Црној Гори која чини безакоње против сопственога народа. Свесни значаја тренутка у коме се као народ и Црква налазимо позвали смо вас, драга браћо и сестре, да сви заједно узмемо учешћа у овоме што је важно за спас српскога рода“. Такође, он је истакао да нико од нас нема право да окрене лице од патње и страдања рода нашега и да смо се окупили да пружимо свесрдну подршку нашем народу у Црној Гори али и на Косову и Метохији и свим српским крајевима где данас они страдају и поручимо им да нису сами. Подршка је упућена и свима који данима у време Божићних празника бране свете Храмове у Црној Гори.

Молебан су служили поред панчевачког намесника старешина Светоуспенског храма протојереј–ставрофор Радослав Милановић, јереј Срђан Шарић и ђакон Радан Шарић.

Потом се кренуло до Градског парка и Часног Крста где су се народу обратили панчевци Миленко Павлов–глумац, потом Алекса Живковић, студент, чија родбина и браћа из Берана ових дана чувају наш манастир Ђурђеве Ступове подигнут 1213. године од стране жупана Стефана Првослава, синовца Светог Симеона Немање. Окупљеним суграђанима обратио се и Господин Ненад Живковић, адвокат из Панчева тумачећи са правне стране неправична решења новоусвојеног Закона о слободи вероисповести у Црној Гори и фактичкој конфискацији имовине Српске Цркве. Скупу се обратио и Никола Цветановић, правник из Панчева.

Народно сабрање се потом упутило у Светоуспенски храм.

Јереј Мирко Петровић