Михољдан у знаку Михољске превлаке

Михољдан у знаку Михољске превлаке

Овогодишњи Михољдан памтићемо по Данима Михољске превлаке које су приредили Православно спортско друштво Света Србија и Друштво српских домаћина у Београду и  Вршцу од 11-14. октобра са циљем да се шира јавност обавести о значају Српске свештене царске Лавре светог Архангела Михаила на Михољској превлаци код Тивта и узме учешће у обнови манастира.

Дани Михољске превлаке отпочели су духовном трибином са Архимандритом Бенедиктом, игуманом манастира светог Архангела Михаила у навечерје празника Михољдана. Сала Културног центра Чукарица је била премала да прими све  заинтресоване, тако  да  је  добар део публике био и на самој бини. Основна тема била је како да православни хришћанин свакодневно суочен са бројним искушењима опстане у великом граду попут Београда.

Домаћин вечери био је Миљан Ћеранић директор Православног спортског друштва Света Србија, а у уметничком делу програма наступили су гуслар Батрић Јокановић и црквени хор Видик који се спонтано окупио на трибини. Отац Бенедикт нас је најпре упознао са богатом историјом манастира и ранохришћанске светиње која сеже у апостолска времена, а затим је одговарао на питања. Запажено учешће из публике узели су и бројни лекари, међу којима су били неурохирург Миљан Булатовић и гинеколог-акушер Вања Милошевић, затим доктори наука Снежана Адамовић и академик Ђорђе Стефановић редовни професор Београдског универзитета, као и главни свештеник Војске Србије отац Слађан Влајић.

Наредног дана, 12. октобра, приређен је Михољдански концерт за обнову  манастира  у свечаној сали Дома Војске Србије. Након Оченаш, молитве коју су очитала деца Свете Србије, отац Бенедикт је благословио Михољдански збор. У име организатора,  Православног  спортског друштва Света Србија и Друштва Српских домаћина присутне је поздравио и захвалио се Миљан Ћеранић рекавши да ће дуго памтити бројни народ који се претходне вечери на Духовној трибини одазвао светињи. Дечји ансамбл КУД Опанак је отпочео уметнички програм сплетом игара из Србије измамивши симпатије посетилаца. затим су наступили музички састав Света Србија и Ангелина Ђорић, спортискиња Свете Србије са две руске песме. Уследило је извођење гуслара Батрића Јокановића и Марка Шћепановића из Гусларског друштва Бајо Пивљанин. У наставку програма пригодне композиције извели су Љиљана Поповић, појачка група Родослов и Асим Сарван.

Концерту су присуствовали Раденко Дурковић, члан већа Скупштине града Београда, Марко Николић, помоћник директора Управе за сарадњу са црквама и верским заједницама и протонамесник Слађан Влајић, главни свештеник Војске Србије. Његова Светост Патријарх Српски Г.Г. Иринеј због раније преузетих обавеза у календару својих активности одредио је изасланика Архијерејског  намесника  Високопречасног  протојереја-ставрофора  др Владимира Вукашиновића да присуствује Михољданском концерту.

Захваливши се у име високопреподобног Архимандрита Бенедикта, као и у име Горана Орлића, председника Друштва српских домаћина из Вршца, у име Винке  Радовић  председнице ПСД Света Србија и у своје лично име, Миљан Ћеранић је истакао: „Желим да нам прилике увек буду такве да не морамо жртвом великом да сведочимо манастир и  светињу, као што је то запало монаштво Превлачко пре шест векова када  је  манастир утихнуо, када су они мучки потровани и када је манастир са млетачког брода ђуладима срушен. Наша генерација дочекала је благослов и радост да светињу обнављамо. Почели смо, упознајемо се са светињом, обнављамо памћење, ми  је  генетски познајемо и  имамо задатак  да себе обнављамо, а светињу да изграђујемо.“

Концерт је завршен наступом Асима Сарвана са ауторском композицијом 70  Икона  која говори о страдању превлачких мученика.

Сутрадан, 13. сктобра, након бденија у саборној цркви у Вршцу уследио  је  пријем  код  Владике банатског Никанора који је и благословио скуп на трибини о Михољској превлаци у Духовном центру светог Теодора Вршачког. У уводном делу,  драмски  уметник  Иван  Вучковић је говорио беседу светог Владике Николаја о нестрпљењу. Затим је архимандрит Бенедикт упознао присутне са значајем и историјом Зетске епископије манастира светог Архангела Михаила након чега је наступио гулсар Батрић Јокановић са песмом Збор зборила господа хришћанска, а попадија Виолета Сандић је отпевала песму о Богородици.

Наш домаћин у Вршцу, Горан Орлић, председник вршачког одбора Друштва  српских  домаћина изразио је захвалност Владики банатском Никанору, архимандриту Бенедикту и бројној публици истакавши значај како духовне обнове кроз обнову манастира,  тако  и  обнове народа кроз акцију за позитиван  природни  прираштај  Србија се роди чији  је  заједно са Православним спортским друштвом Света Србија и покретач. Трибина је завршена здравицом Деца ти се рађала коју је говорио Вучковић након чега је уследила агапе и сусрет оца Бенедикта са вршачким свештенством.

На празник Покрова Пресвете Богородице отац Бенедикт је заједно са настојатељем оцем Нектаријем служио свету Литургију и произнео беседу у банатском манастиру  Иконе Пресвете Богородице Тројеручице у Средишту. Посета Превлаке Вршцу је закључена заједничком манастирском трпезом и обиласком манастира Месић једне од најстаријих светиња у Банату и цркве светог Теодора Вршачког на Вршачком брегу.

Дани Михољске превлаке у Београду и Вршцу богатог духовног и културно-уметничког садржаја побудили су велико интересовање и радост код верног народа који је благодаран за прилику да учествује у обнови светиње. Домаћини су оправдали указано поверење и отац Бенедикт је најлепшим речима завршио своју посету истакавши жељу да се Дани наставе. Миљан Ћеранић је најавио да даље представљање манастира можемо да очекујемо већ током наступајућег сајма књига у Београду путем богатог манастирског издаваштва.