МАЛА ГОСПОЈИНА У ПАНЧЕВУ

МАЛА ГОСПОЈИНА У ПАНЧЕВУ

 

 

 

 

 

“Наврши се време Анино и деветог месеца роди. Упита бабицу: Шта сам родила? Ова одговори: Девојчицу, а Ана рече: Слави душа моја овај дан и положи новорођенче. Када прођоше дани који су требали и Ана се очисти, дојаше малу и назва је Маријам.” (Протојеванђеље Јаковљево 5,2) Марија[м] у јеврејском језику значи – владарка, најузвишенија. 

На Малу Госпојину, у петак, 21. септембра 2018. године, када Црква празнује Рођење Пресвете Владичице наше Богородице и Увекдјеве Марије, Свету Литургију је у Светом храму Успења Пресвете Богородице у Панчеву служио јереј Милош Пешић, а појали су Високопречасни протојереј-ставрофор Радослав Радмановић (Архијерејски намесник панчевачки), јереј Душан Грујић и појац Стојан Оморац, који је и Апостол читао. Током читавог дана су верници походили панчевачки Богородичин храм, молили Јој се, приносили Јој дарове и прислуживали свеће.

Претходно вече је јереј Милош Пешић служио Празнично вечерње и јутрење, а појали су Високопречасни протојереј-ставрофор Стеван Урошев, протонамесник Слађан Тубић, јереј Душан Грујић и појац Стојан Оморац.

У Синаксару за Рођење Пресвете наше Владичице Богородице (8/21. септембар) се вели: “Отац јој се зваше Јоаким  и вођаше порекло од царске лозе. Потицао је из рода Натана, сина Давидова. Натан доби Левија, а овај доби Мелхија и Пантира, Пантир доби Варпантира, а овај Јоакима. Богородичина мајка, која се удаде за Јоакима, зваше се Ана и вођаше порекло од царске лозе. Беше унука Матана, који је трећи с краја нараштаја Давидова и Соломонова. Овај Матан ожени неку Марију из племена Јудина и роди Јакова, који беше отац дрводеље Јосифа [Обручника], и три кћери: Марију, Совију и Ану. Марија роди Саломију, бабицу, а Совија роди Јелисавету, док Ана, најпосле, роди Богородицу, коју назваше Марија, по баби и тетки. Тако имамо да је Богородица, кћи Анина, унука Матана и његове жене Марије, док су Јелисавета и Саломија, које беху нећаке Анине, биле Богородичине сестре од тетке.”

Остарелом Јоакиму се најпре ругаху због његове бездетности. О неком празнику му један Јудејац чак рече да му није дозвољено да принесе Богу дарове са осталима јер је бездетан. “Будући рањен у срцу, не врати се кући својој, већ се одмах смести у брдима, на једно пусто место, док му жена остаде у врту дома њиховог. Обоје усрдно преклињаху Бога, са сузама и молитвама, да им подари дете. Бог услиши њихову молитву и даде им чедо, Свету пренепорочну Богородицу Марију.” (исти извор)

Аутор чланка:
инж. Стојан М. Оморац, појац