Литургија Пређеосвећених дарова у храму Преподобне мати Параскеве у Овчи

Литургија Пређеосвећених дарова у храму Преподобне мати Параскеве у Овчи

                    На дан 15/2 марта 2022. године, када наша црква слави Светог Теодота Киринејског, у храму Св. Петке у Овчи окупило се свештенство борчанског намесништва ради Свете Тајне Исповести. По благослову Његовог Преосвештенства епископа банатског Г. Господина Никанора, исповедник браћи свештеницима био је протојереј Спаса Аћимов из белоцркванског намесништва.

После Свете Тајне Исповести одслужена је Литургија Пређеосвећених дарова којом је началствовао Његово Преосвештенство Г.Господин Никанор. Саслуживали су: протојереј Милан Јовановић, архијерејски намесник борчански, протонамескик Бранислав Миљковић, јереј Момир Дујаковић, јереј Урош Нишавић, јереј Саша Средојевић, јереј Никола Аврамовић и протођакон Игор Станковић.

 Отац Урош Нишавић произнео је пригодну беседу о изазовима и тешкоћама са којима се у данашње време сусрећемо као Православни Хришћани.

                    По завршетку Св. Литургије, Његово Преосвештенство Господин Никанор, је у својој пастирској поуци говорио о Прародитељском греху, паду човека, страшним последицама које грех оставља на душу и тело човека. О искупитељској жртви Господа нашег Исуса Христа, значају и потреби Исповести, како мирјана тако и свештеника, за спасење рода људског…  Преосвећени владика се осврнуо и на немиле догађаје на истоку, братоубилачки рат између  Руса и Украинаца, поредећи га са Каиновим убиством брата Авеља у Старом завету…

            Сабрање је настављено у црквеној сали где су изнесени подаци о раду црквених општина овог намесништва, канонским посетама, као и текућим проблемима у 2021/22 години. После радног дела, отац Бранислав Миљковић са својим братством, уприличио је пригодну трпезу љубави…