Литургија пређеосвећених дарова у цркви Светих отаца Седмог Васељенског Сабора у Клеку

Његово Преосвеосвештенство Епископ банатски Господин Никанор началствовао је 11. марта 2022. Године Литургијом пређеосвећених дарова у цркви Светих отаца Седмог Васељенског Сабора у Клеку. Саслуживали су протојереји Димитрије Шљокић и Петар илић, протонамесници Слађан Ристић, Слободан Честић, Сретен Симикић и Желимир Јовановић, јереји Милан Петровић и Мирослав Насковић и протођакони Игор Станковић и Предраг Ненин.

По благослову Преосвећеног Епископа г. Никанора свештенике је пре свете Литургије исповедио отац Дејан Делић, парох баваништански.

Беседећи на светој Литургијио тац Сретен Симикић је истакао: „Господ,ка чијем Васкрсењу идемо,даје нам дане поста као прилику,која се изнова понавља,да сваки човек поново у себи васпостави онај првобитни лик којим је Бог обдарио првосазданог Адама створивши га слична Себи и настанивши га у Едему. Адам сагреши и сви ми грешимо свакодневно више од Адама, али Господ милостиви нам стално, изнова и изнова даје нову прилику да се вратимо своме Творцу. Та прилика је пост, молитва, покајање, причешће које треба да буде онај наш највећи дар на наднебеском жртвенику. Смисао ових великопосних дана је у томе да чинимо све што је у нашој моћи да ни један од ових дарова не укаљамо, плашећи се понајвише своје гордости.Чувајмо се овог греха јер због гордости и Адам погреши мислећи да може бити изнад Бога  Пост је прилика да се одупремо ономе који је лажа и отац лажи, јер шта је гордост него лажни осећај моћи и супериорности. Драга браћо и сестре, као што је мрак недостатак светлости, као што злодела настају у недостатку добре воље, исто тако недостатак снаге да савладамо сами себе ствара гордост.“Након свете Литургије одржан је братски састанак на коме је намесник зрењанински отац Слађан Ристић упознао све са радом намесништва у протеклој години, канонским посетама Владике Никанора и рестаурацијом старих и изградњом нових храмова у намесништву.Зрењанинско намесништво данас броји седамнаест активних светеника, два парохијска ђакона и четири свештеника пензионера. Прошлог месеца упокојио се свештеник у пензији, протојереј Милорад Ановић.

Свечаном ручку присуствовали су и председник месне заједнице Клек господин Горан Марковић и председник скупштине града Зрењанина господин Чедомир Јањић.