Концерт поводом славе Женског црквеног хора “Св. ЈОСИФ ТЕМИШВАРСКИ“ при храму Св. Козме и Дамјана у Кикинди

У храму Светих Козме и Дамјана у Кикинди, у недељу 25. септембра л. Г. са почетком у 19 часова, одржано је седмо сабрање црквених хорова у виду концерта духовне хорске музике, а поводом прославе хорске славе Женског црквеног хора “Св. Јосиф Темишварски“ који редовно одговара на службама у поменутом храму.

Као и сваке године, концерт је почео молитвом Отче наш, коју је извео хор домаћин (Женски црквени хор “Свети Јосиф Темишварски“), а затим се свечаним поздравом и добродошлицом, нашој верној публици и гостима, обратила водитељка програма Гордана Ћаћић.

Публика је састављена од верника и љубитеља духовне хорске музике који редовно долазе на свету литургију у храм Св. Козме и Дамјана, на предавања и духовне вечери организоване у том кикиндском храму.

Ове године је наша верна публика имала прилику да ужива у великом броју дела православне литургијске музике у извођењу четри хора:

  1. Мешовити црквени хор при храму Светог оца Николе у Кикинди, чији диригент је професор солфеђа и музичке културе, Јована Ћурчић,
  2. Црквени хор Свети Арсеније Сремац из Сремских Карловаца, који пева у саборном храму Светог Николе, а којим диригује професор солфеђа и муизичке културе Мила Радонић,
  3. Црквени хор Свети Роман Мелод из Суботице, који пева при храму Светог Вазнесења Господњег, који води професор музике Драгана Николић,
  4. Женски црквени хор Свети Јосиф Темишварски из Кикинде, који пева при храму Светих Козме и Дамјана, а који води професор солфеђа и музичке културе, Даница Мандић.
    Љубав према молитиви али и према хорском звуку је често разлог за формирање црквеног хора или црквеног певачког друштва. Чланови хора су често људи различитих професија и музичког сензибилитета, али све њих спаја и веже појање кроз молитву.

Основна делатност скоро сваког црквеног хора је неговање духовне православне хорске музике, домаћих и страних аутора и појања у славу Бога. Веома често, црквени хорови учествују у организацији хуманитарних концерата, најчешће уочи или непосредно после великих црквених празника, Божића и Васкрса, као и других важних датума у црквеној години. Многи црквени ансамбли својим наступима употпуњују и различите градске свечаности, академије, књижевне вечери и посете амбасадора. На тај начин помажу да сваки појединац осети благодат присуства у цркви током молитве.

Чланови црквених певачких друштавахора су често и полазници у школама црквеног појања, али и мисионари православне духовне музике јер њену лепоту шире кроз свако поклоничко путовање и посете многим светињама широм наше земље и у иностранству.

Изговарајући речи псалмопевца Давида “Певаћу Господу моме док ме има”, и Светог Јована Златоустог “Господ благослови оне који Њега благосиљају” које се изговарају сваке недеље на крају литургије, црквени хорови се увек изнова радују призвању и привилегији могућности учешћа у тој најсветијој тајни над тајнама.

После наступа сва четри хора, старешина храма Св. Козме и Дамјана, отац Бобан Петровић, обратио се присутнима беседом, указавши на значај хорских сабрања кроз молитву и узајамно помагање. Прослава славе је свечан чин који од домаћина захтева велку жртву, али пружа и велику радост, јер се пријатељство и заједништво у вери ојачава и даје снагу за будућа искушења.

Након беседе уследила је свечаност резања Славског колача уз саслуживање свештеника који су као гости присуствовали концерту и певање свих хорова и присутних верника. Затим су сви певачи и сви присутни величанствено запевали “На многаја љета“. Тиме је програм концерта завршен.

Домаћини овогодишњег седмог сабрања црквених хорова, Женски црквени хор Свети Јосиф Темишварски, заједно са свештеницима и верницима при храму Светих Козме и Дамјана у Кикинди су се потрудили да достојанствено угосте овогодишње госте и све присутне трпезом љубави која је била послужена после концерта.