Кабинет за верску наставу-мала црква у школи / на радост ученика и наставника

        Школа  у Српској Црњи  постоји  више стотина година, корени просвете зачети су  у 18. столећу… Од 1778. г. помиње се  Православно-тривијална  школа   и од тада до данас било је  разних предмета  које су  ученици  учили, а са њима  радили  многобројни просветни радници.

        Изборна настава, одлуком  надлежних државних институција, уводи 2000. године   верску наставу   и  у  нашу  школу.

        Са првим генерацијама радила је вероучитељица Олгица (Дивљаков), која је  великом љубављу и напорним радом  повратила стари сјај предмету и иза себе оставила, отворила пут, и двери добродошлице  сваком следећем   вероучитељу.

        Од  2015. године  верску наставу  предаје вероучитељ Драган Стојишин, за кога се пре, него што је и стигао у школу ,прочуло да је веома креативан и вредан.

        По свом доласку организовао је више активности, од којих је  једна оснивање и руковођење Хором веронауке „Патријарх Павле“, а ове школске године успео је да  оспособи кабинет за верску наставу.

        Ова школска зграда, од 1972/3. године, под називом Основна школа „Ђура Јакшић“, није имала такав простор. Да ли су и оне пре ње имале, питање је,  углавном идеја о кабинету је вероучитељева, који не скрива срећу због успешно обављеног великог посла и  захваљује свима који су  препознали и   разумели  потребу да  црњанска деца не  иду од врата до врата  и чекају да се нека учионица испразни  како би у њој имали час веронауке.

Огромну захвалност вероучитељ упућује  најпре, директорици  школе, госпођи Бранки Миланков, која је одобрила  адаптацију  простора за верску наставу, а уједно и пружила подршку у реализацији овог пројекта. Свакако не можемо, а да не споменемо помоћ и подршку Општине  Нова Црња, и њеног председника, господина  Владимира Бракуса, у финансирању  адаптације и опремања кабинета, као и господина Горана Лакића,  који је несебично  помагао да се  пројекат реализује. Свакако, захваљујемо се и многобројним приложницима који су својим хуманим гестом помогли да кабинет задобије свој прави сјај.

       И сам наставник је учествовао свакодневно у свим  радовима и  фазама, глетовао, постављао лајсне, кречио, качио   иконе…а у свему су  помагале сспремачице школе, те је кабинет стављен у функцију 24. новембра 2020. године, на празник Светог Стефана Дечанског, тако да црњанска деца, полазници веронауке, поред присуства на литургији  у храму  Св. Прокопија, крај иконостаса, дела руку славног им претка ,Ђуре Јакшића, од сада , тачно 142 године од његовог  упокојења у Господу, могу  и да се  едукују  у новом кабинету-правој малој цркви у оквиру школе .

      Кабинет има нов школски намештај,  све потребне  техничке справе и помагала за рад у 21. веку, обогаћен  ентеријер  иконама и сликама, у разним величинама и техникама, са ликом Патријарха Павла, Светог Саве, и  многобројних светитеља…

       На опаску колега да је управо завршен кабинет и  прекинута  настава, за више разреде, веручитељ одговара:

             -Нека, остаће некоме!

       Дакле, потпуно нов, по први пут, од кад се зна ,на радост деце, упркос пандемији…

Честитамо наставнику  и школи речима „На многаја љета!“

Јелка Ч. Филушев, наст. Српског језика