ХРАМОВНА СЛАВА СВЕТИХ ВРАЧЕВА КОЗМЕ И ДАМЈАНА У КИКИНДИ

 

 

 

 

 

 

 

Светом Архијерејском Литургијом, коју су служили Епископ банатски Господин Никанор, умировљени Епископ милешевски Господин Филарет и Умировљени Епископ канадски Господин Георгије, бројно свештенство и окупљени верни народ, прослављена је слава Храма Светих Козме и Дамјана у Кикинди, 14. јула 2020. Лета Господњег. Хор “Свети Јосиф Темишварски”, при овом Храму, под диригентском палицом професорице Данице Мандић је одговарао на Литургији и својим умилним појањем допринео узношењу молитве Господу.

Као што ластавица свија своје гнездо у Кикинди се с благословом Његовог преосвештенства, Владике банатског Никанора, свио храм Светих бесребреника и чудотвораца Козме и Дамјана, лекара душе и тела наших.

Седамнаест година је прошло од идеје до новог, прелепог бисера Српске Православне Цркве у нашем Банату. Захваљујући труду оца Бобана Петровића, старешине храма, који је поред ангажовања и покретања свих ка овом циљу паралелно радио и на духовној култури како одраслих, тако и деце. Идеја “Зрно горушичино – градимо себе и храм” је обухватала бројне Духовне вечери с еминентним уметницима и ствараоцима, носиоцима културе нашег друштва, Духовним саборима за децу, бројним хуманитарним акцијам, промоцијама књига и свим другим облицима ангажовања.

Света Архијерејска Литургија, круна прославе храмовне славе је улила духовну снагу свим присутним, у овој јединственој заједници Бога и човека.

У овим тешким временима, када се наш народ у Црној Гори бори за светиње, када се цело човечанство широм планете бори с пандемијом, речима подршке и благословом Владике Никанора је пружена рука Господа ка народу, који нас све време подсећа да се сви одазовемо, саберемо и ујединимо, умножимо наше молитве Богородици, Господу Исусу Христу и свим нашим Сетитељима на челу са Светим Савом.

На крају Свете Литургије старешина храма је даривао владике пригодним поклонима у знак захвалности што су учинили част нашој заједници, ретке су прилике да три Епископа служе истакао је отац Бобан. Сви присутни су даривани иконицом Светих Козме и Дамјана.

– Најважније је завршено и зато смо хтели да спојимо освећење храма и славу, али освећење ће бити организовано када здравствена ситуација буде повољна. Свети Козма и Дамјан су били лекари који су помагали болеснима. Народ их је поштовао и ценио као што и ми данас ценимо и поштујемо наше лекаре, који се сваког дана боре за наше животе – рекао је отац Бобан.

Данас када храм блиста у својој пуноћи и лепоти, можемо одати признање оцу Бобану Петровићу који је неуморно хрлио ка циљу, уз помоћ бројних донатора, приложника и свог верног народа.

Химна “Боже правде” садржи јединствено упутство за све, шта и како чинити, свака средина има свој брод спасења – своју цркву, а наша Кикинда је изградила још један брод спасења, у који сви можемо ући и спасити се.

                                                                                                                         Десанка Ристић