Храмовна слава свети Врачи Козма и Дамјан у Кикинди

Храмовна слава свети Врачи Козма и Дамјан у Кикинди

У храму светих Козме и Дамјана у Кикинди, трудом свештенства и верног народа свечано је обележена храмовна слава.

У предвечерју Празника, након Вечерња и ове године служена је Света Тајна Јелеосвећења, исцељујуће молитвено окупљање верног народа  који у овим тешким временима  спас и утеху налази у оваквим духоним сабрањима. „Ова света тајна која се извршава у храму посвећеном светим лекарима, бесребреницима и чудотворцима Козми и Дамјану, заиста је израз вере свештеника кикиндског намесништва  да помогну верујућим људима и, са друге стране, израз вере оних који се уздају у Божију помоћ да ће ова заједничка молитва бити на корист и спасење за све оне који се, са надом у помоћ Божијих угодника,  помињу“ рекао је отац Бобан обраћајући се верном нарду на крају Свете Тајне.

На дан славе Архијерејску Литургију служио је владика банатски Г. Г. Никанор уз саслуживање великог броја свештеника. Ове године, по први пут је служена  Св. Литургија иза предивног дубореза иконостаса на којем је постављено већ неколико осликаних икона. Торжественој литургији допринела су милозвучна и то двојезична одговарања: женског хора Свети Јосиф Темишварски који је домаћин при овом храму и чланова Византијског хора Свети Николај, са темишварског Теолошког факултета заједно са професором ђаконом Јонус Ардерјану, који су се одазвали позиву овогодишњих кумова славе, братске и пријатељске породице Јадранке и Октавијана Сала из Темишвара. Част и духовну радост овом светом празнику, својим присуством и Литургијским сабрањем, допринело је присуство оца Стефана духовника манастира Велика Ремета са Свете Фрушке Горе.

Саборност у храму када се прослављају његови заштитници, увек доноси истинско окрепљење присутном народу. Ова литургија сабрала је у себи и огромну духовну снагу због одзива тако великог броја свештеника и духовника који су својим молитвеним учешћем умножили Благодат која се, као треперење  захвалне радости, изливала на верни народ. Након Св. Литургије извршено је резање славског колача а потом уз трпезу љубави на којој верни народ заједно са својим Епископом и уваженим гостима наставио празночну свечаност.

Четрнаест година од почетка градње храма, посебно на дан Храмовне славе, 14. јула, када се прослављају свети лекари, безсребреници и чудотворци Козма и Дамјан, показало се да је за велики број наших суграђана и гостију који долазе у све значајнијем броју, заједничко и исто једно чисто осећање. Као ваздух који удишемо, као вода коју пијемо, као бриге и невоље са којима се свакодневно сусрећемо,  али и као радости које нам се поново враћају спознавањем  суштине и смисла живота, тако нам је у душама, дубоко урезан свима исти запис: „Свети Козмо и Дамјане, молите Бога за нас! “

Можда и несвесно, можда само захваљујући  молитвама наших предака, градимо историју оних који се враћају вери својих отаца. Без обзира на то што смо још раслабљени,  што често посустајемо у борби са искушењима, Милошћу Божијом стекли смо Благодат која је поверена нашем нараштају. Кандило вере није загашено и све је јача светлост његовог пламена.

Слава и хвала Богу за све !