Епископ Никанор на Васкрс служио у Саборној цркви Светог Оца Николаја у Вршцу

Епископ Никанор на Васкрс служио у Саборној цркви Светог Оца Николаја у Вршцу

Његово Преосвештенство Епископ банатски Г. Никанор служио је на празник Христовог Васкрсења Свету Архијерејску Литургију у Саборном храму Светог Оца Николаја у Вршцу.
Саслуживало је свештенство Епархије банатске. У литургијском сабрању учествовао је велики број верника који су се, у радости Празника над празницима, причестили Светим Тајнама Христовим.
Најрадоснији хришћански празник Васкрсење Господа Исуса Христа, верном народу, сабраном у великом броју, честитао је Преосвећени Епископ Никанор.

Христос Васкрсе

 Од Божијих створења први су видели Христово васкрсење Ангели Божији. Један светлосни Ангео одвалио је камен од гроба и показао женама Мироносицама да је Христос већ васкрсао и указао им на празан гроб. Затим је Марија Магдалина видела Васкрслог Господа. По црквеном усменом Предању Христос се, у ствари, после Васкрсења јавио најпре Богородици, да њу обрадује као Мајку, која је највише страдала гледајући свог распетог Сина на Крсту. Свети Евангелисти то намерно нису записали, да не би неко рекао како је Пресвета Дева у материнској тузи измислила Васкрсење свог Сина.

После Васкрсења, од ускрса до Вазнесења, колико се пута јавио Господ својим ученицима? Господ се јављао по Васкрсењу једанаест пута. Посебно је значајно јављање неверном Апостолу Томи, који је посумњао у Његово васкрсење, па кад Га је опипао и метнуо прсте у ране Његове, ускликнуо је: “Господ мој и Бог мој!” А Господ му је на то рекао: “Зато што си видео, поверовао си! Блажени ће бити они који не видеше и повероваше”. Томина провера Христовог васкрсења је опомена свима сумњалицама до краја века и света да је Христос заиста васкрсао.

Митрополит Амфилохије,  Епископ Данило – Нема лепше вере од хришћанске