Епископ банатски Никанор у посети Румунији

Епископ банатски Никанор у посети Румунији

 

 

 

 

 

 

 

На празник св. великомученика кнеза Лазара, Његово преосвестенство Епископ банатски г. Никанор је у пратњи вископреподобног протосинђела др Клеопе Стефановића, протођакона Игора Станковића и свршеног богослова Трајана Бундре, у вечерњим часовима стигао Митрополију Клужа, где је Његово високопреосвестенство Митрополит Клужа г. Андреј срдачно дочекао Епископа Никанора и његове сапутнике показавши им саборни храм у Клужу.

Сутрадан, када Румунска Православна Црква прославља празник св. апостола Петра и Павла, Митрополит Андреј и Епископ Никанор су служили свету Литургију у манастиру Ребра Парва, који прославља свете апостоле као манастирку славу. На Литургији је узео учешће велики број свештенства, монаштва и верног народа. Епископ Никанор је у беседи истакао историјску важност и братску повезаност српског и румунског народа поменувши да се у Епархији банатској налази тридесет хиљада Румуна те да су односи са Румунском Православном Црквом јако битни. Приликом повратка у Клуж архијереји су осветили гробљанску капелу у селу Кашеју. После тога, архијереји су посетили Православни богословски факултет ,, Ницолае Иван ” и том приликом разговарали о јачању односа Српске и Румунске Православне Цркве. После посете факултету, архијереји су се поздравили и благословом Митрополита Андреја, Епископ Никанор је са својом делегацијом наставио пут у Орадију, где их је у храму св. апостола Андеја дочекао протојереј-ставрофор Василије Бота.

У недељу другу по Педесетници, Епископ Никанор, благословом локалног Епископа Софронија, служио је Литургију у храму св. апостола Андреја уз саслужење своје делегације и братства храма. Епископ је у беседи поздравио братство храма и верни народ парохије св. апостола Андреја и захвалио се на гостопримству. После завршене свете Литургије и трпезе љубави, делегација из Србије је кренула назад.

Трајан Бундра