ДЕСЕТО БОГОСЛУЖБЕНО-МОЛИТВЕНО СЛАВЉЕ У ЧАСТ СВ. ВЛАДИКЕ НИКОЛАЈА У МАНАСТИРУ ВОЈЛОВИЦА

ДЕСЕТО БОГОСЛУЖБЕНО-МОЛИТВЕНО СЛАВЉЕ У ЧАСТ СВ. ВЛАДИКЕ НИКОЛАЈА У МАНАСТИРУ ВОЈЛОВИЦА

У Васкрсни уторак, 3. маја 2016. године, када наша Црква врши спомен Светог Владике Николаја Жичког, Његово Преосвештенство Епископ банатски Господин Никанор је служио Свету Архијерејску Литургију у Светом храму Архангела Михаила и Гаврила у манастиру Војловица код Панчева, уз саслужење протонамесника Миленка Поповића из Београда, В.Д. Архијерејског намесника панчевачког протонамесника Радослава Радмановића, протонамесника Бранка Божића из панчевачког насеља «Кудељарски насип», јереја Велимира Бирманца из Преображенског храма у Панчеву, јереја Ненада Антића из Београда, јереја Драгана Урошева из Омољице, протођакона Игора Станковића из Вршца, ђакона Милана Јовановића из Борче и парохијског ђакона Александра Павловића из Панчева.

Стихове антифонâ и Апостол је читао господин Милан Калинић из Београда. Са њим је имао част да буде за левом певницом и поје Стојан Оморац, а за десном протојереј Новица Тодоровић из панчевачког насеља «Младост», ђакон Ненад Савић из Преображенског храма у Панчеву и панчевачки вероучитељ и појац Владимир Пурковић из Омољице. У току Литургије је проповед одржао чредни свештеник – јереј Велимир Бирманац – јер у манастиру редовно служе свештеници Архијерејског намесништва панчевачког. Чтецирали су мр Мирко Петровић, катихета из Панчева и његов ученик из Гимназије Димитрије Божовић.

По заамвоној молитви преломљен је славски колач у част Светог Владике Николаја, који је једно време био заточен у овом манастиру током Другог светског рата пре депортације у логор Дахау. Самим присуством је оставио дубоки духовни траг, а сем исправки превода Светог Писма, написао је канон у част Чудотворне иконе Пресвете Богородице  Словеснице, која се налази на Богородичином трону код леве певнице. Тај се канон у манастиру често чита или поје. Игуман Димитрије (Лазић) је предао део колача куму за наредну годину јер се од 2006. године, поред славе манастирсог храма 26. јуна и ктирорске славе 1. августа, торжествено обележава и овај дан уз редовно присуство нашег Архијереја, свештенства и великог броја верника. Након раздавања нафоре и црвених јаја, за све је припремљена Васкрно-славска трпеза љубави.

инж. Стојан М. Оморац