ДЕСЕТИ ЈУБИЛАРНИ ДУХОВНИ САБОР „ВИНОГРАД ГОСПОДЊИ“ У ХРАМУ СВЕТИХ КОЗМЕ И ДАМЈАНА У КИКИНДИ

ДЕСЕТИ ЈУБИЛАРНИ ДУХОВНИ САБОР „ВИНОГРАД ГОСПОДЊИ“ У ХРАМУ СВЕТИХ КОЗМЕ И ДАМЈАНА У КИКИНДИ

 

 

 

 

 

 

 

Десети, јубиларни Дечји духовни сабор у храму Светих Козме и Дамјана у Кикинди је сабрао близу 150 учесника и преко 20 активних сарадника у више од 10 радионица. Веронаука, ликовна, литерарна, народна традиција, ручни радови, хор, кухињица, новинарска, извиђачи су активно анимирали све учеснике.

 Од 2. до 8. јула, деца су научила да праве – бројанице, магнете, украсне кутије и кесе, витраж, елементе калиграфије, елементе иконописа, колаче, украсе за славски колач, разне посластице…

Полазници сабора су литерарне радове писали након мотивације за тему која је слоган сабора и надахнуто низали своје искрене дечје мисли. Издвојене су лирске минијатуре за Билтен сабора и поруке на украсним магнетима, а најуспешнији радови су прочитани на завршној вечери.

„Кухињица“ је била радионица практичног и корисног рада јер су деца са својим менторима вредно учила и припремала слаткише и посну храну за све учеснике сабора. Правило се од посних паштета, крофни, гомбоца, кокос колутића и куглица до украса за славски колач. Главни зачин који се овде мешао у сва та предивна посна јела је – љубав.

Ликовна радионица са елементима калиграфије и иконописа је успешно израдила сценографију за завршну приредбу и Билтен.

Велико интересовање деце је исказано за ручне радове, како за израду украсних магнета у облику грожђа, прављења венчића од ивањског цвећа, папирних украса и витража.

Деца талентована за певање, окупљена у хорићу су научила – Оче наш, Тропар Светим Козми и Дамјану и две песме о Ивандану и грожђу.

Носиоци централне активности како у раду кампа, тако и на завршној приредби су традиционалци. Кроз сценски приказ, песму и игру су веома успешно дочарали бербу грожђа.

Извиђачи су својим активностима анимирали сву децу, формирали су мале екипе које су се такмичиле, а најуспешније наградили медаљама и пригодним поклонима.

Наша душа је нахрањена веронауком и дивним беседама нашег оца Бобана, оца Слободана и оца Мирослава, након којих се орио спонтани, искрени дечји аплауз.

Десет година сабора, као десет перлица на нашој бројаници, се нанизало. Прошлогодишњи слоган Духовног сабора је био “Хлеб наш насушни” и он је био мотив да се ове године посветимо виновој лози, грожђу и вину. “Виноград Господњи” нас је окупио око исте идеје, да хлеб, вино и искрена срца узвисимо до Светог Причешћа свих полазника сабора, на Светој Литургији.

У нашем “Винограду Господњем” је богато родило: од плодова дечјих рукотворина, укусних колача, које смо са љубављу припремили у радионици „Кухињица“, до срца и душе који су нахрањени духовном храном и љубављу.

Програм завршне приредбе је обухватио све сегменте Духовног сабора. Програм је почео хорићем који је извео Оче наш и Тропар.

Од прошле године у сабор су укључени извиђачи одреда „Прока С. Плави“ који су се обратили надахнутим говором и захвалили СПЦ и оцу Бобану на позиву за учешће у сабору, а најуспешније екипе су наградили.

Песму „Србија“, посвећену оцу Православу који је служио у Кикинди, песникиње Десанке Ристић је говорила Сара Кондић. Најуспешније литерарне радове прочитали су аутори: Милица Томашев, Маријана Пађен, Братислав Крстоношић и Огњен  Белош.  „Немој вадити виноград“, песникиње Драгице Оличков, говорили су: Јован Секулић, Никола Француски, Вукашин Бајић, Алексеј Ромаков, Никола Поповић и Алекса Шавија. Хорић је извео композиције о Ивањдану и “Ја посејах виноград” , а Бербу грожђа, дочарали су наши традиционалци, свим чулима. За тренутак смо се вратили са њима у прошлост и  предивне народне обичаје које негујемо и чувамо, управо овде у нашем вољеном храму чију изградњу сведочимо.

Након програма,када су сви учесници и публика заиграли коло, наша срца испуњена лепотом, духовним миром и задовољством који су показатељи да смо у активностима Духовног сабора оплеменили себе и све око нас.

Отац Бобан се у својој беседи захвалио и благословио све учеснике, менторе и хумане људе добре воље који су заједничким снагама помогли организацију и реализацију Десетог духовног сабора.

Најзначанији, завршни дан је сабрао све на Светој Литургији, када су се деца и одрасли причестила Светим Христовим тајнама

Будимо пуни љубави за ближње, будимо родна лоза, уживајмо  заједно у нашем “Винограду Господњем”!

Десанка Ристић