Дани Републике Српске у Банату

Са благословом Његовог Преосвештенства Епископа банатског Господина Никанора у Епархији банатској се по пети пут одржала свечаност „Дани Републике Српске у Банату“. Ове године домаћин свечаности била је Кикинда, а организацију свечаности преузело је свештенство Храма Светих Козме и Дамјана.

Свечаност се одржала у недељу 27.02. уз присуство великог броја свештенства и верног народа. Свечаности је присуствовао  Његово Преосвештенство Епископ банатски Господин Никанор, а такође велику част својим присуством учионио је и председник Народне скупштине Републике Српске Господин Недељко Чубриловић.

Женски хор Свети Јосиф Темишварски под диригентском палицом хоровође Данице Мандић, извео је химну Републике Србије и химну Републике Српске, а након химни и молитву „Оче наш“. Након молитве, Његово Преосвештенство Епископ банатски Г. Никанор, благословио је све присутне и посебно поздравио уваженог госта Г. Недељка Чубриловића и представнике Градске управе градоначелника Г. Николу Лукача и председника Скупштине Града Кикинде Г. Младена Богдана. –Наша Света црква нема границе, као што их нема ни наша нација и ми ћемо увек бити спремни на жртву која се од нас тражи посебно ону која се тиче нашег опстанка. Наш циљ је да не заборавимо шта данас за нас значи Република Српска, њен народ и њена земља. Не желимо да никога угрожавамо већ само да помажемо наш народ и то нико нема право да нам одузме – истакао је Владика.  Његово Преосвештенсво је преко Г. Недељека Чубриловића упутио поздраве народу и представницима власти Републике Српске. После Владике, окупљенима се обратио и председник Народне скупштине Републике Српске Г. Недељко Чубриловић, који се захвалио Његовом Преосвештенству и свим присутним, указујући да му је велика част што присуствује оваквом догађају – Не смемо да заборавимо да је Устав Републике Српске донет пре ратних сукоба на простору Босне и Херцеговине. Трудићемо се да чувамо Републику Српску јер је она једини гарант опстанка српског народа на том простору. На сваки начин покушавамо да осигурамо опстанак Републике Српскеи стога хвала вам на овој вечери јер наша црква је стуб нашер духовности – Напоменуо је Г. Чубриловић. Након тога председик Чубриловић је уручио поклон икону Светог Свештеномученика Платон Бањалучког Његовом Преосештенству а Владика Никанор у знак молитвене и братске љубави уваженом гости и другим гостима поклонио је икону Преподобног Рафаила Банатског.

У наставку се наставило са свечаним делом вечери. Прво је професор Г. Драган Оџић изрецитао његову песму „Светлост“, а након њега свечаност је увеличао млади гуслар Вељко Шолаја ученик трећег разреда богословије Светог Арсенија Сремца у Сремским Карловцима са песмом Молитва за Републику Српску коју је лично написао. Свечаност је настављена са предивним песмама „Три су птице с неба долећеле“, „Грокталица“ и „Тамо далеко“ у извођењу женске певачке групе АДЗНМ „Гусле“ из Кикинде. А након ових песама уживали смо у заједничком извођењу женске певачке групе АДЗНМ „Гусле“ из Кикинде и женског хора Свети Јосиф Темишварски са песмом „Весели се српски роде“. За крај свечаности, окупљенима се здравицом обратио један од домаћина вечери протојереј Бобан Петровић старешина Храма Светих Козме и Дамјана. Отац Бобан се захвалио свима што су се одазвали позиву да присуствују овој свечаности као и онима који су помогли у организацији ове вечери, указујући на потребу да се стално подсећамо значаја Републике Српске за целокупни српски народ.

Након уводног дела, свечаност је настављена уз пригодну народну музику.