ЧУДОТВОРНА ИКОНА У ПАНЧЕВУ

ЧУДОТВОРНА ИКОНА У ПАНЧЕВУ

 

 

 

 

 

 

По благослову Његовог Преосвештенства Епископа банатског Г. Никанора, Чудотворна икона Пресвете Богородице из села Бајтал у Одеској области (Украјина), донета је из Епархије шабачке у Епархију банатску у град Панчево на утеху православним Хришћанима, у четвртак 13. децембра 2018. године, о спомену Светог Апостола Андреја Првозваног.

Ради се о икони типа Путеводитељица (Одигитрија), односно својеврсној копији Лукине иконе Богородице са Христом. Биће да је настала у XVIII веку. Најпре се налазила у мушком манастиру у селу Бајтал. Икона је имала бурну прошлост до данашњих дана, одолевајући времену и недобронамерницима, који су рушили и спаљивали храмове, али  и чудотворећи.  Када је 2005. године враћана у Бајтал, у нови женски манастир Рождества Пресвете Богородице, била је толико оштећена, да је све сем Богородичиних очију било црно. Стручњаци за рестаурацију су били немоћни, али Пресвета Богородица није. Одигитрија бајталска је сама себе обновила „без додира људске руке“.                            

Чудотворну икону је дочекао Високопречасни протојереј-ставрофор Радослав Радмановић, Архијерејски намесник панчевачки, са свештенством из Панчева и свечано је унео у храм Светог Саве (у изградњи) у панчевачком насељу Младост.

Након поклоњења и целивања Чудотворне иконе, пред њом је одслужен акатист. Вернике, који су целивали Икону, миросао је јереј Милош Пешић. Ова чудотворна икона је боравила у панчевачком Светосавском храму до Никољдана, па су верници Панчева и околних места више дана били су у прилици да целивају ову Светињу, поклоне јој се, помоле пред њом и присуствују читању акатиста.

Аутор чланка:

инж. Стојан М. Оморац, појац