Централна прослава Преображења Господњег у Банату

У присуству верника и гостију 19. августа 2020. године свечано је обележена слава храма Преображења Господњег у Добрици.

Свету архијерејску Литургију служио је Преосвећени Епископ банатски г. Никанор у саслужење архијерејског намесника алибунарског протојереја-ставрофора Борка Лукића, протонамесника Бранка Глумца из Вршца, свештеника Радмила Јањића из Нове Вароши и домаћина протојереја Горана Стојановића.

Милозвучним појањем одговарао је хор „Деспот Стефан Лазаревић“ из цркве Светог Марка у Београду.

У пригодној беседи епископ Никанор је истако да је дан Христовог Преображења  чудо над чудима:  -Данас се мења и природа али попут ње и људске душе с циљем и жељом да се после болести и пошасти која данас влада светом преобразимо на здравље и радост, да народ осети ону светлост коју су осетили и апостоли на гори Таворској у присуству Светог Илије и Мојсија. Данас нам Господ нуди светлост и љубав, позивајући нас да се зближавамо и ујединимо, да на земљи завлада мир, слога међу људима, да све што не ваља оставимо иза себе, а оно што је исправно узмемо у сусрет Царства Божјег. Данас смо сведоци чуда над чудима које човека ствара бољим уз одређене његове напоре и жртву. Нека овај празник буде исцељење душе и тела за све нас, да се наше биће просвети и да с радошћу чувамо једни друге од нас самих и себе од других.

Преломљен је славски колач кумова славе угледне породице Душака Веље, кумство за наредну годину прихватила је породица Биљане Милићев.

Свечаност је настављена у Парохијском дому вечером љубави на којој су учесници богоугодно разговарали и разменили искуства. Владика Никанор је приметио да се храму у Добрици поклања домаћинска брига и да је његово рухо сваким даном све лепше. Бираним речима свештеник Горан Стојановић је захвалио и истако да је напредак парохије у Добрици плод заједничког труда Епсикопа, парохијана и општине, док је његов скроман допринос у жељи да оправда указано поврење у вођењу парохије и испуни аманет мештана који су пре 220 година подигли велелепни храм. Оно што свима данас у Добрици даје оптимизам јесте податак да у селу са 800 становника има преко 160 ђака, да број житеља полако расте, јер се многи одлучују да се населе у благодатној средини и исконској природи, у селу где се вековном хришћанском традицијом човек ослања на човека.

Ференц Kосо