Бисери фрушкогорске манастирске огрлице

Док још свитање није расанило банатску равницу, 25. децембра 2021. године, чланови женског  хора “Свети Јосиф Темишварски” при храму Светих Козме и Дамјана из Кикинде,  кренули су на пут фрушкогорским манастирима.

Молитвено сабрање је уприличио отац Бобан Петровић, чија је идеја била да се овим ходочашћем заврши 2021. година.

– Желео сам да се на овај начин захвалим својој пастви која је увек узвраћала љубављу и трудом, одазивајући се на бројне активности нашег храма, црквеном хору који одговара на Светој Литургији и тиме украшава молитвена сабрања и службе храма Светих Козме и Дамјана у Кикинди. Ово је на неки начин и знак захвалности за њихов уложени труд, рекао је отац Бобан Петровић.

У рано свитање ходочасници су стиги у манастир Велику Ремету, где је Свету Литургију служио отац Бобан Перовић, а хор “Свети Јосиф Темишварски” одговарао, уз благослов игумана оца Стефана, дугогодишњег пријатеља и изузетног духовног беседника који је у најзначајнијим приликама беседио у храму Светих Козме и Дамјана у Кикинди, на радост бројних верника.

Ова духовна веза с оцем Стефаном је завршена трпезом љубави и даривањем, као и уздарјем у виду изузетно вредних књига како за старешину храма, тако и диригента проф. Даницу Мандић. Отац Бобан је даривао богато украшено Свето Јеванђеље оцу Стефану, који је благодарећи рекао да је то највреднији поклон који духовник може добити.

Следећа посета је била манастиру Крушедол, задужбини Бранковића, у којем су мошти светог владике Максима (у свету деспот Ђорђе Бранковић) и његове мајке, свете Мати Ангелине. Крушедол је српски маузолеј црквених и других знаменитих личности у коме се чувају земни остаци грофа Ђорђа Бранковића, патријарха Арсенија Шакабенте, митрополита Јована Георгијевића. Ту је сахрањен Јован Рашковић, војвода Стефан Тупљикац, кнегиња Љубица жена Милоша Обреновића, митрополит Петар Јовановић и краљ Милан Обреновић. У поставци манастира је сачуван део ризнице свих фрушкогорских манастира. Посебно је вредан је Деиниз, једно од најбољих сликарских остварења из 16. века.

Манастир Ново Хопово и мошти Светог Теодора Тирона посебно су духовно обогатили и својом балгодаћу нахранили душе ходочасника. Молитвено, уз Свету тајну Миропомазања, верници су кренули на крајњу дестинацију.

Лепота малог, скривеног и ретко посећеног манастира Старо Хопово је орадостила душе свих поклоника. Са само два монаха овај мали али драгоцен фрушкогорски бисер је још један у низу фрушкогорске манастирске духовне огрлице.

У свим манастирима женски црквени хор је отпојао духовне композиције и док у срцима верника још откуцавају ноте Хиландарске ноћи, песме Богородици и Величанствена Литургија, из свитања у ноћ, стигло се до капије храма Светих Козме у Дамјана. Сви захвални и озарени с осмесима и молитвом у срцу узрастамо до новог ходочашћа.

                                              Десанка Ристић