АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ПАНЧЕВУ

Свети и небомисаони Отац наш Григорије Богослов почео је своју проповед у Назијанзу о Васкрсу 362. године следећим речима: „Васкрсења је дан, и почетак је десни, и просветлимо се Празником, и један другог загрлимо. Рецимо: Браћо! и онима који нас мрзе; не само онима који нам из љубави нешто учинише или од нас претрпеше. Опростимо све Васкрсењем.“ Скоро дословно ће их узети Преподобни Јован Дамаскин за један ирмос Пасхалног канона и једну Пасхалну стихиру.

Торжествено литургијско празновање Васкрса у панчевачком Светоуспенском храму почело је у поноћ након Јутрења, а наставило се другога дана саборним служењем братства храма.

У Васкрсни уторак, пак, Његово Преосвештенство Епископ банатски Господин Никанор служио је Свету Архијерејску Литургију у храму Успења Пресвете Богородице у Панчеву.

Његовом Преосвештенству су саслуживали протојереји-ставрофори Радослав Радмановић (Архијерејски намесник панчевачки) и Стеван Урошев (пензионисани свештеник), протонамесник Слађан Тубић (старешина храма), јереји Душан Грујић, Милош Пешић и Рајко Вулин, протођакон Игор Станковић (из Вршца) и ђакон Милош Мизић (из Панчева), а појали су јереј Жељко Младеновић, ђакон Ненад Савић и појац Стојан Оморац (из Панчева) и господин Милан Каленић (из Београда), који је и Апостол читао.

Произведени у чин чтеца и ипођакона, на Литургији је у ђаконски чин рукоположен господин Стефан Тијанић, пошто је исповедно писмо прочитао протонамесник Слађан Тубић, који је исповешћу установио да је кандидат достојан обављања словесне службе.

Проповедник јереј Милош Пешић је беседио о сâмом Празнику, а Епископ и о Васкрсу и о „тежини“ тренутка у коме се Црква и друштво и свет данас налази суочавајући се са појавама које нису воља Божија, али свакако јесу по Његовом допуштењу.

Након беседе, Преосвећени Владика је верницима поделио ускршња црвена јаја.

У просторијама СПЦО Панчево „Центар“ приређена је трпеза љубави.

Аутор чланка:
појац Стојан М. Оморац, ел. инж.