30 година архипастирске службе владике Никанора

30 година архипастирске службе владике Никанора

Светом архијерејском Литургијом у Саборном храму у Вршцу на празник Светог великомученика Пантелејмона свечано обележно 30 година архипастирске службе Његовог Преосвештенства Епископа банатског г. Никанора Богуновића.

Свету Литургију је служио Његово Преосвештенство Епископ банатски г. Никанор уз саслужење Његовог Преосвештентсва Епископа будимског г. Лукијана и свештенства Епархије банатске. Светој архијерејској Литургији и свечаности присуствовали су директор Управе за сарадњу с Црквама и верским заједницама др Милета Радојевић, многобројни верници и представници локалне самоуправе из Зрењанина, Алибунара, Вршца и других места.

Истог дана уприличено је обележавање тридесет година од устоличења Преосвећеног Епископа банатског г. Никанора Богуновића и 40 година од његове службе у клиру Српске Православне Цркве.

Тим поводом, након Литугрије, пригодну беседу о животном путу и владичанској служби епископа Никанора одржао је Преосвећени г. Лукијан, епископ суседне Епархије будимске и администратор такође суседне Епархије темишварске, који је епископу Никанору на дар уручио панагију и крст. Епископ Лукијан подсетио је присутне да је епископ Никанор на редовном заседању Светог Архијерејског Сабора у мају 1985. године изабран је за Епископа хвостанског и викара Митрополита црногорско-приморског Данила. На овој дужности остао је све до избора за епископа Епархије горњокарловачке 1991. године. Свети Архијерејски Сабор 1999. године бира га за Епископа упражњене Епархије аустралијско- новозеландске Митрополије новограчаничке и администратора Епархије аустралијско-новозеландске. Управљао је овим епархијама све до 2003. када је изабран за Епископа упражњене Епархије банатске.

Директор Управе за сарадњу с црквама и верским заједницама др Милета Радојевић је поздравио присутне честитајући епископу Никанору на значајном јубилеју и на добрим резултатима које је остварио током своје владичанске службе. Такође је изразио задовољство на доброј сарадњу коју Управа има са Епархијом банатском и са жељама да преосвећени владика још дуго руководи са места архијереја, уручио му пригодан поклон.

Извор: vere.gov.rs