†Митрополит загребачко – љубљански Јован (Павловић) 1936 – 2014

†Митрополит загребачко – љубљански Јован (Павловић) 1936 – 2014

Дана 3. априла 2014. године, у 18, 10 часова, упокојио се у Господу Митрополит загребачко – љубљански Јован (Павловић) у Загребу. По својој личној жељи митрополит Јован сахрањен је у крипти Саборног храма у Загребу. Заупокојену литургију и опело служио је Патријарх српски Иринеј уз саслужење Митрополита црногорско – приморског Амфилохија и Епископа: сремског Василија, бањалучког Јефрема, будимско – темишварског Лукијана, шумадијског Јована, далматинског Фотија, бихаћко – петровачког Атанасија, горњокарловачког Герасима, свештенства и свештеномонаштва многобројних епархија Српске православне цркве. Литургији и молитвеном испраћају такође су присуствовали умировљен Епископ зворничко – тузлански Василије, Епископ јегарски Порфирије, а нешто касније пристигао је Епископ источноамерички др Митрофан. На опелу, од новопредстављеног Митрополита Јована беседом се опростио Патријарх српски Иринеј.

Митрополит Јован (Павловић) рођен је 22. октобра 1936. године у Мединцима код Подравске Слатине (Славонија), од родитеља Саве и Јулке, рођене Јовановић. Основну школу завршио је у родном месту, а нижу Гимназију са малом матуром у Подравској Слатини. Петоразредну Богословију завршио је у манастиру Раковици (1951 – 1956.) На Богословском факултету у Београду дипломирао је 1963. године. Постдипломске студије наставио је у Немачкој; на Евангелистичкој академији у Schleswig – у и Теолошком факултету у Kiel – у проучавао је евангелистичко богословље, а на Лудвиг – Максимилијан Универзитету у Минхену студирао је римокатоличку теологију и византологију. За суплента Богословије у Призрену постављен је 1963. године. По потреби службе премештен је наредне године у Богословију Света Три Јерарха у манастиру Крки, где га је 18. новембра 1967. године замонашио Епископ далматински Стефан. Дан касније рукоположен је за јерођакона, а 2. марта 1969. године у Кистањама за јеромонаха. Професорски испит је положио 16. марта 1972. године. Поред редовне професорске дужности, био је васпитач и библиотекар школе. Опслуживао је и манастирску парохију.

На редовном заседању Светог архијерског сабора Српске православне цркве 21. маја 1977. године изабран је за Викарног Епископа лепавинског и Администратора Епархије загребачко – љубљанске, а 1982. године за Митрополита исте Епархије. Администрирао је Епархијом славонском од 1982. до 1985. године. Од 1982. до 1992. године био је представник Српске православне цркве при Комисији Светског савета цркава за међународну помоћ у Женеви. Као најстарији члан Светог Синода, замењивао је оболелог патријарха Германа од 1989. до 1991. године и у више наврата био је члан Светог архијерејског синода.

Митрополит Јован написао је више књига као и стручних радова, који су објављени у црквеним часописима. Обновио је издавачку делатност у својој Митрополији као и духовни живот Срба у Хрватској и Словенији.

Будимир Кокотовић