Васкршња прича

Васкршња прича

 

 

 

 

 

 

Христос Васкресе!

    Васкрс је највећи хришћански празник, дан Христовог васкрснућа. Када сване дан Васкрсења Христовог, са свих торњева православних храмова дуго звоне сва звона и јављају долазак великог празника. Васкрс је празник који највише воле деца, јер чим устану траже јаја да би се такмичиличије јаје је најтврђе. Зато смо ми нашу причу о Васкрсу започели причом о празнику дечје радости, о Врбици. 

   У Основној школи „ Мара Јанковић“ из Кусића говорило се о васкршњим празницима и обичајима. Ученици другог и трећег разреда са својим вероучитељем, јерејом Николом Ивановићем и учитељицама  Олгицом Стошић и Милицом Арашков оживели су васкршње обичаје на једном часу верске наставе.

Тог дана  плели смо венчиће од врбе. Ученици су  једни другима звончиће везане на тробојку  стављали око врата, а венчиће од врбе на главу. Затим смо се присетили једног од најлепших и најрадоснијих српских обичаја, по устаљеној традицији фарбања јаја на Велики петак. Васкршње црвено јаје значи радост за оне који га дају и за оне који га примају зато су  и наша ускршња јаја била украшена најлепшим шарама. Васкршње јутро када сване, на столу стоји корпа са офарбаним јајима. Тада је у нашој учионици настало весеље и такмичење чије је јаје најтврђе. То представља велику радост за сву децу.

   Као што знате кроз наше место протиче река Нера, а овако је протекла наша прича о Васкрсу.

                                                             Христос Васкресе!

                                                            Ваистину Васкресе!

                                                                                                                          
учитељица

Милица Арашков