СЛАВА СВЕТОУСПЕНСКОГ ХРАМА У ПАНЧЕВУ

СЛАВА СВЕТОУСПЕНСКОГ ХРАМА У ПАНЧЕВУ

На Велику Госпојину, у недељу 28. августа 2016. године, када Црква празнује Успење Пресвете Славне Владичице наше Богородице и увек Дјеве Марије, о храмовној слави у Панчеву су Свету Литургију саборно служили протојереј-ставрофор Стеван Урошев, протојереј-ставрофор Радослав Милановић (Старешина храма), протојереј Радослав Радмановић (В.Д. Архијерејског намесника панчевачког), протонамесник Чедо Симић, протонамесник Никола Пекић из Борче, јереј Душан Грујић и јереј Ненад Антић из Београда, уз саслужење хонорарног ђакона Ненада Савића из Панчева и учешће диригента мр Вере Царине и Панчевачког српског црквеног певачког друштва. Апостол је читао чтец Душан Панајотовић.

Како је ово велики Богородичин Празник и свршетак Великогоспојинског поста, причестио се веома велики број верника. Управо у овај дан пре 205 година је у овом храму служена прва Литургија, а служио ју је свештеник Андреј Арсенијевић, који је започео градњу храма, али није дочекао да га види довршеног и у пуном сјају јер се упокојио пре 200 година (1816).

Чредни свештеник и проповедник Стеван Урошев је беседио о Пресветој Богородици као Мајци Божијој, али и о свакој мајци, о љубави и пожртвовању мајке према свом чеду, с једне, и Богом заповеђеном поштовању свакога према својим родитељима, с друге стране.

Након Свете Литургије и Причешћа, торжествено празновање Славе цркве са два торња у центру Панчева, верници су употпунили учешћем у литији. Литија је у порти трократно обишла храм уз црквена звона и појање тропара Празника, четири пута стајући ради слушања Светог Јеванђеља и кропљења освећеном водом. У Литији је ношена Икона свечано изнета на Бденију, коју овом Светом храму „поклони аџи Андреа Димитріевић, житељ вршачки“ 1870. године.

За време раздавања нафоре, Дечији хор је отпојао неколико песама у част Пресвете Богородице. Госпођа Борјана Стражмештеров је њихов диригент, која их је стрпљиво припремила да улепшају овај Празник својим анђеоским гласовима.

Јереј Милош Пешић и парохијски ђакон Александар Павловић су саслуживали Његовом Преосвештенству Епископу банатском Господину Никанору у Светоуспенском храму у Црепаји. Ђакон Александар Павловић је том приликом рукоположен у чин презвитера и као нови посленик на њиви Господњој биће постављен на неку од упражњених парохија, по потреби Епархије банатске.

Увече је Вечерње служио протојереј-ставрофор Радослав Милановић, уз саслужење више свештеника храма и гостију, ђакона Ненада Савића и појање Панчевачког српског црквеног певачког друштва. По благосиљању кољива и ломљењу Славског колача са недавно одликованим председником Црквеноопштинског управног одбора „Центар“ у Панчеву – орденом Светог Теодора Вршачког – господином Жељком Огризовићем, у Слову о Празнику је Старешина храма верницима рекао:

„У име Оца и Сина и Светога Духа. Часни оци, драга браћо и сестре, у име свештенства овога храма и у своје лично име, желим да свима вама честитам Славу данашњу – Успење Пресвете Богородице. Када кажем – свима вама, Слава је свима онима који се осећају заштићени под окриљем овога храма, под окриљем Пресвете Богородице Дјеве Марије, којој је овај храм посвећен. Много година људи су се скупљали овде и данашњи дан славили, узносили своје молитве из захвалности Мајци [Божијој] Дјевици Марији. И данас се захваљујемо Њој, за годину дана протеклу, да смо – хвала Богу – живи и здрави. И молимо је да и у будућих годину дана штити, заштити, сачува [све нас] својим молитвама под окриљем овога храма и да сви они који се венчају у овом храму, крсте [се], моле [се] Богу, да буду заштићени Њезиним молитвама. И данас овде на Литургији се причестило много људи. Њима нека је на здравље и спасење. Вечерас се овде људи моле Господу Богу, Светој Мајци [Божијој] Дјеви Марији, да заједно прославимо Њено име. У Панчеву на пет места данас се славила Богородица, а овде – у овом храму – традиционално, који је Њој посвећен, осећамо се као да смо у Њезиноме дому. Нећемо да унижавамо све остале храмове, али ми смо поносни што наш храм носи заштиту Пресвете Богородице Дјевице Марије, и што је управо Она [наша Посредница пред Престолом Божијим], јер Она можда најлакше [може да] умоли Господа Бога, Сина свога, за помоћ када Јој се обраћамо. И остали Светитељи ће умолити Господа, али можда [Га] Мајка, Дјева Марија, најлакше умоли кад се Њој молимо за потребе наше, за наше тегобе, а и [када] захвалност упутимо Њој и Господу Богу. Захваљујем се и свим свештеницима који су данас дошли овде да са нама прославе име Њезино, и вама – верном народу, који се заједно са нама моли.“

Присутне вернике је чекала трпеза љубави – Мајци Божијој у част – у порти храма, коју је благосиљао протонамесник Чедо Симић.

инж. Стојан М. Оморац