Слава Манастира Свете Тројице у Кикинди

Слава Манастира Свете Тројице у Кикинди

 

 

 

 

 

 

Духови (Света Тројица, Педесетница) испуњавају обећање Господа Нашег Исуса Христоса да ће народу свом послати Утешитеља, Духа истине, Свесветог Животворног и Свесилног Духа да кроз своју Цркву, која на Педесетницу после Васкрсења Господа нашег тада настаје, вечно сведочи Истину, да нам се покаже и да нас води путем спасења. Молимо се да и нас Господ својом благодаћу испуни Духом својим светим да и ми можемо да сведочимо истину и да је живимо да би задобили Царство небеско.

И овај Духовски понедељак обележила је у Кикинди Слава Манастира Свете Тројице.

Манастирска црква Свете Тројице у Кикинди је подигнут 1887. године у барокном стилу, као задужбина Меланије (Меле) Николић рођене Гајчић (1829-1912). Она је манастиру поклонила и 300 јутара земље, куће, салаш и новац. Земља је после Првог и Другог светског рата одузета Манастиру, национализована је, осим 17 јутара. Део је враћен реституцијом.

Oлтар Цркве je урађен у барокном стилу с 8 фресака и још 8 медаљона, а иконописац је био Ђура Пецић. У манастирској цркви је сахрањена Меланија са својом породицом.

Овај манастир значајан је, јер је у периоду од 1921. до 1932. године, био у Кикинди седиште Великокикиндско – Великобечкеречко – Арадско – Великосемиклушког владике, с др Георгијем Летићем као владиком.

Манастир данас има Стари и Нови Конак и данас је активан женски манастир и у њену живе три монахиње и једна искушеница.

Последњих година врши се осзбиљна обнова и реконструкција самог Храма, који је имао озбиљна оштећења. У тих последњих неколико година завршени су потребни радови на Старом и Новом конаку и уређена је порта Манастира. Сви ти радови били су потребни. Манастир је отворен за вернике, путнике и  боготражитеље који јесу у вери, или желе да се врате вери својих отаца.

Слава Манастира Свете Тројице била је и данас је радостан празник окупљања Кикинђана и многобројних гостију, верника који долазе на Духовски понедељак у Манастир, остављајући све своје послове и заборављајући свакодневне обавезе да би црквеним празновањем свечано обележили силазак Светога Духа.

Као и ранијих година, празновање Духовског понедељника је започело у 9. часова Светом Литургијом у манастирској Цркви Свете Тројице украшеној гранама липе, травом и цвећем. Свету литургију служили су кикиндски свештеници. Запажену проповед одржао је отац Бобан Петровић. Отац Бобан је говорио верном народу о значају празника Духова и Духовског понедељника. Задржао се и на упознавању присутних с историјом настанка Манастира Свете Тројице; истакао је значај прилога ктиторке Меланије Гајчић Николић и значајне моменте везане за положај овог манастира данас. Он је посебно истакао значај делова моштију Светог Григорија Паламе које се налазе у овом Дому господњем.

Света литургија је одржана уз саслужење Црквеног хора „Гусле,“ који делује при Храму Светог оца Николе у Кикинди. Тај Хор је ове године за Сретење, 15. фебруара 2018. године, прославио своју Славу и свој јубилеј 140 година од свог оснивања и непрекинутог рада. Овај Хор је 1990. године добио Грамату којом је уврштен у ред великих црквених добротвора епархије банатске.

Велики број мештана и гостију, присуствовало је Литургији и узело је учешће у Литијском опходу који представља вечност и преношење вести о празнику Свете Тројице.

На крају Свете литургије се приступило резању славског колача и дељењу Евхаристијских дарова, као и трпези љубави која је уприличена у Новом конаку Манастира. Кума славе ове године била је Меланија Качавенда са породицом. За кумство идуће године пријавио се Арсен Коцкар из Кикинде.

 Марија Танацков