РУКОПОЛОЖЕЊЕ У ЧИН ЂАКОНА

РУКОПОЛОЖЕЊЕ У ЧИН ЂАКОНА

У суботу, 3. септембра 2016. године, шестог дана попразништва Успења Пресветe Славне Владичице наше Богородице и увек Дјеве Марије, када Црква празнује спомен Светог Апостола Тадеја, Свете Мученице Вассе и њене деце, а наша помесна Црква и спомен Светог новог Преподобномученика Рафаила (Момчиловића), игумана манастира Шишатовац на Светој Гори Фрушкој и иконописца, у Панчеву је у Светоуспенском храму Свету Архијерејску Литургију служио Његово Преосвештенство Епископ банатски Господин Никанор, уз саслужење протојереја-ставрофора Стевана Урошева, протојереја-ставрофора Радослава Милановића (Старешина храма), протојереја Радослава Радмановића (В.Д. Архијерејског намесника панчевачког), протонамесника Чеда Симића, протонамесника Бранка Божића, јереја Душан Грујића,  јереја Маринка Стикића из насеља Адашевци код Шида (Епархија сремска), јереја Милоша Пешића, протођакона Игора Станковића из Вршца, ђакона Милана Јовановића из Борче и новорукоположеног ђакона Милоша Ранисављевића из Ваљева, и учешће хора „Серафим Саровски“ из Зрењанина, појца Стојана Оморца и вероучитељâ Миладина Лукете и Велибора Јанковића. Чтецирали су студент теологије Стефан Симић и катихета мр Мирко Петровић, који је и Апостол читао.

Милош Ранисављевић је рођен 10. децембра 1988. године у Ваљеву. Завршио је Карловачку богословију „Свети Арсеније Сремац“, а сада је студент-апсолвент ПБФ-а „Свети Василије Острошки“ у Фочи. За вероучитеља у Панчеву је постављен 2012. године. Једно време је свакодневно појао и обављао остала послушања у манастиру Војловица. Са изабраницом Магдаленом се венчао јула 2016. године.  Старешина Светоуспенског храма протојереј-ставрофор Радослав Милановић га је, вече уочи рукоположења, као свог духовног сина, поставио пред Икону Господа Исуса Христа и Пресвете Богородице, подсетио га на Стражни суд Божји, и затражио од њега „да искрено, по својој савести, исповеди све своје пређашње грехе које је као човек у животу учинио“. Тако „испитавши дубину његовог срца“, исповедник је утврдио да је достојан свештеничког чина, што је и потврдио читањем Исповедног писма на Светој Архијерејској Литургији, после претварања Часних дарова. Пошто је ипођакон Милош целивао Свето Јеванђеље и Крст, и учинио три земна поклона, ђакони су га увели кроз Царске двери у Олтар и привели Архијереју, коме је по метанијама целивао крст, руку и надбедреник, а касниије и раме, чиме је започео Свети чин ђаконске хиротоније. Након трократног обиласка око Часне Трпезе, уз појање тропара – које верници (препо)знају јер се поју и у чину венчања и приликом ломљења славског колача – када је клекнуо пред њу, Епископ му је на главу положио крај омофора и своју Свету Десницу и прочитао молитве и предао му, по благосиљању: орар, наруквице и служебник.

Представљајући новорукоположеног ђакона Милоша Ранисављевића, Владика Никанор је верницима рекао: „Божанска благодат излива се на оне изабране, које Сâм Господ одреди још од утробе матере њихове. И не само у свештенички чин, него и друга звања, друге службе Цркве Божије и уопште службе Божије, јер све службе су службе Божије. Ова – свештеничка – разликује се [од других] у нечему, рекло би се – не тако значајно, али за нас у Цркви веома значајно, зато што Божанска благодат, коју Господ шаље и Духа Свога Светога да испуни Својом снагом и Својом силом кандидата који прима свештенички чин – не даје се другима. Истина – даје се Божанска благодат и кроз друге Свете Тајне верујућем народу, да се учврсти човек у вери, али свештенички позив јесте позив онај,  који је Сâм Господ установио овде на земљи, и службу, давши тако велико признање свештенослужитељима да иду и проповедају Свето Јеванђеље – Реч Божију, и да разрешавају оне који су сагрешили, ако дођу и искрено се покају, и опраштају грех овде на земљи. И не само то, него још и више. Онај коме свештеници опросте грех, и Бог ће му опростити; и коме свештеници задрже грех, и Господ ће га задржати. Свакако да се све то догађа по вери чврстој и искрености у молитви према Богу, и од стране свештеника и од стране верника. Честитамо нашем ђакону новом, молећи се Богу да њему Свети чин буде на спасење душе и тела. Његовој породици, народу Божијем, ако и када буде рукоположен у чин свештеника, који ће му бити поверен, такође нека Господ – његовим молитвама и трудом и заступништвом пред Богом – дâ спасење.“

Рукоположењу у чин ђакона, оца Милоша Ранисављевића, присуствовали су сем његове супруге, родитеља, рођака и пријатеља – и верници, који иначе долазе у овај Свети храм, али и ученици верске наставе ОШ „Исидора Секулић“ из Панчева, које је на Свету Архијерејску Литургију довео дипл. теолог Владимир Козић, за кога сâм Епископ Никанор каже да је један од најбољих вероучитеља у Епархији банатској.

инж. Стојан М. Оморац