Празник Цвети свечано прослављен Архијерејском Литургијом у Панчеву

Празник Цвети свечано прослављен Архијерејском Литургијом у Панчеву

У храму Успења Пресвете Богородице у Панчеву торжествено је прослављен празник Цвети. Свету Литургију је служио Његово Преосвештенство Епископ банатски Г. Никанор уз саслужење свештеника: протојереја–ставрофора Стевана Урошева, протојереја–ставрофора Радослава Милановића – старешине храма и архијерејског намесника протојереја–ставрофора Радославa Радмановићa, кога је на самој светој Литургији Преосвећени Епископ Никанор одликовао правом ношења напрсног крста, и протођакона Игора Станковића из Вршца. На Литургији је појао хор Панчевачког српског црквеног певачког друштва којим је дириговала мр Вера Царина. Апостол је прочитао студент теологије Стефан Симић, а празничне антифоне и тропаре за певницом је певао Владимир Пурковић, свршени богослов.

Владика Никанор је подсетио вернике на значај овог великог празника. Цвети су велики благослов за вернике који се постом припремају за најзначајнији Празник над празницима – Васкрс. Господ је некада улазећи у Јерусалим дао радост ученицима и свему народу, а и сада Господ даје благодат и радост душама чистим, омивеним постом и украшеним врлинама као најлепшим плодовима Свете Четрдесетнице. Овај празник, такође нас уводи у страдања Христова, јер је Господ показао смирење и благоузволео да уседне на магаре и уђе у Јерусалим, где ће добровољно пострадати, ради нашег спасења. Дани који се налазе пред нама опомињу сваку душу на тајну Крста и тајну Васкрсења, на велико дело које је учинио Господ Исус Христос, спасавши човека од греха, смрти и сатане. Како би ове свете дане дочекали што душекорисније Владика Никанор је позвоа своје вернике на молитвени подвиг и истрајност у добру.

Такође, Епископ Никанор је у беседи подсетио на благослов данашње Литургије на којој се отац Радослав Радмановић удостојио части протојереја–ставрофора и истакао да је ова част похвала и благодарност за несебичну љубав и подвиге које отац Радослав Радмановић Богу и Цркви приноси, и да ова част, такође показује крстоносни подвиг свештенослужитеља Божијег, који истрајавајући у добру угледа се на Савршитеља вере Исуса Христа.

 

Мирко Петровић,

Катихета из Панчева