Посета Епископа банатског Г. Никанора Епархији темишварској

Посета Епископа банатског Г. Никанора Епархији темишварској

На дан Преподобних Исакија, Далмата и Фауста 16. августа 2014.године, по позиву и благослову Његовог Преосвештенства Епископа будимског и Администратора темишварског Г. Лукијана, Његово Прео-свештенство Епископ банатски Г. Никанор, служио је Свету Архијерејску Литургију у Манастиру Св.Ђорђа на Брзави у Румунији.  Повод за ово молитвено сабрање био је завршетак XVI Школе Појања која се традиционално одржава у овом манастиру сваке године.

Епископу Никанору саслуживали су вископреподобни архимандрит Јустин (Стојановић) , високопреподобни протосинђел Никон (Корићанац) и Протођакон Игор Станковић. Литургији је присуствовао Преосвећени Епископ Лукијан који је помагао полазницима школе у појању за певницом и сестре Манастира Месића.

Ове године школу појања завршило је девет полазника, од тога и два кандидата из наше Епархије, Г. Трајан Бундра и Г. Алекса Кецојевић из Вршца.

Након поделе сведочанстава о положеном течају црквеног појања, Преосвећена Господа Архијереји су у својим беседама истакли значај ове школе, како за Православни народ српски у Румунији, тако и за целу српску Цркву, јер се оваквим примером чува и негује Црквено појање и институција појаца који су улепшавали Света Богослужења, а којих је данас на жалост све мање у нашим црквама.

Радован Урошевић Вероучитељ