Панчевачко српско црквено певачко друштво апсолутни победник 2014. на највећим хорским такмичењима у нашој земљи

Панчевачко српско црквено певачко друштво апсолутни победник 2014. на највећим хорским такмичењима у нашој земљи

Није први пут да се име Панчевачког српског црквеног певачког друштва издигне из мноштва хорова, и световних и црквених, на нашим просторима. Ово друштво већ 176 година (од 1838.) пише занимљиве странице српске историје. Лица која виђамо у овом хору, поново омасовљеном у последњих двадесетак година,  мењају се. Старије генерације чувају квалитет и сећања због којих су још у Друштву. Новопридошли, млади, жедно пију све старе приче, слушају снимке старих извођења и труде се да што пре и сами допишу део себе у историју, тако богату.

Квалитет хора, а не само дуговечност, је оно што га данас чини великим. Увек у правцу неговања вечних музичких вредности: добар, топао, мек и чист звук, осмишљеност сваке нијансе, тежња да се донесе суштина текстова и стихова, разноврсност карактера и боја, аутентичност извођења кроз замисао композитора – увек у правцу савршенствовања певачког и извођачког умећа. Није ни чудо што је овај певачки ансабл и у овој сезони обишао многе градове наше земље и учествовао на највећим манифестацијама и фестивалима: Концерт на Панчевачким данима духовне музике, Сремски Карловципредавање о Друштву и концерт (Научни симпозијум „Три века Карловачке митрополије (1713-2013)“; Светосавска академија у Панчеву; Фестивал ХОРОВИ МЕЂУ ФРЕСКАМА, на ком је Друштво освојило највише признање, награду Војислав Илић, као најбољи велики хор; Васкршњи концерти у Старчеву и већ традиционално у Белој Цркви; учешће на Сабору хорова у Бечеју; Целовечерњи концерт у Цркви Св, Карла Боромејског, где се Друштво представило панчевачког публици; гостовање у Ивањици на манифестацији ”Ноћи музеја”: наступио на отварању изложбе Војводи Петру Бојовићу, oдржао је целовечерњи концерт поводом Дана Ивањице;певао на Недељној Светој литургији у храму Св. Константина и Јелене у Ивањици; наступио у манастиру Клисура, код Ариља; потом, као круна целе сезоне Међународни фестивал ”Нишке хорске свечаности” – Апсолутни победник Фестивала, са посебном похвалом за извођење Пете руковети Стевана Мокрањца.

Ту је, као неодвојиви део Друштва више од десет година Дечији хор, који већ пуну годину води, виолинисткиња и хоровођа, Борјана Стражмештеров. Уз ”велики” хор учествују и на богослужењима, али и сами концертирају: Панчевачки дани духовне музике, концерт на Слави Друштва (Свети Јован Дамаскин), Бадње вече, Светосавска академија, Фестивал ХОРОВИ МЕЂУ ФРЕСКАМА (оцењен као други по квалитету у великој конкуренцији и награђен ПОХВАЛОМ  фестивала); учешће на Васкршњим концертима у Старчеву и Белој Цркви, концерт на Данима проте Васе и на манифестацији „Rock’n’river – у Панчеву. Овај дечији хор, који чини преко тридесеторо деце предшколског и школског узраста од 4 до 14 година одликује се својим квалитетом, преданошћу квалитетном певању и одличним расположењем које влада у хору. Дечији хор, као будућност Друштва, ужива велику подршку и свештенства Светоуспенског храма и родитеља малих певача.

Но ипак, оно што стоји на самом почетку овог текста, Апсолутни победник 2014. на највећим хорским фестивалима у нашој земљи је оно на шта се желим осврнути.Фестивал Хорови међу фрескама, највећи фестивал духовне музике у нашој земљи и региону,је основан 1995. године са циљем обнове, очувања и обогаћења православне духовне музике и упознавање духовне музике свих осталих конфесија из светске културне баштине. Од оснивања Фестивала реализовано је преко 300 концерата, на којима су наступили најпознатији београдски, српски, југословенски диригенти, солисти, дечији хорови, вокални ансамбли и хорови. Наступали су и вокални ансамбли и хорови из иностранства. Направљени су трајни записи свих концерата за Радио Београд. Обновљени су, највећим делом, опуси Корнелија Станковића, Стевана Мокрањца, Јосифа Маринковића, Тихомира Остојића, Војислава Илића, Милоја Милојевића, Александра Гаванског.

Двадесети Фестивал Хорови међу фрескама је ове године имао посебну патину. Одржан је у неколико храмова у Београду и имао је , за разлику од претходних, још детаљније захтеве: у програм уврштена једна или више композиција или капитално дело Стевана Мокрањца; великопосни триодски или пасхални пентикостарни напев, по барем једна  или више композиција савремених аутора и најмање 60 % композиција старих и савремених српских аутора са циљем обнове, очувања и унапређења српске православне духовне музике. Зато нам је посебно значајно што је у конкуренцији тридесет три извођачка ансамбла Панчевачком српском црквеном певачком друштву додељена највиша награда Војислав Илић за аутентично извођење духовне музике. Дечијем хору је додељена Посебна похвала. Реномирани жири чинили су  Његово преосвештенство Епископ викарни и ремезијански Господин Андреј – председник, Мирољуб Аранђеловић Расински – композитор и Ванредни професор мр Владимир Милић – диригент.

На Фестивал који се некада звао Међународне југословенске нишке хорске свечаности,  а данас Мађународни фестивал Нишке хорске свечаностиникада није било лако доћи и учествовати. Некада су хорови из целе земље пролазили кроз мноштво квалификационих хорских сусрета, по свим градовима и регијама како би ушли у ужи избор за учешће на овом фестивалу – најзначајнијем на простору бивше Југославије. Данас, тај одабир врши селектор др проф Небојша Тодоровић на основу резултата на другим фестивалима и концертима. Фестивал се одржава сваке две године већ 50 година.

ПСЦПД није имао намеру да се такмичи на овом јубиларном 25. Фестивалу,  већ само да учествује изводећи композиције домаћих аутора, посебно Мокрањца, коме је ова година посвећена, и сматрајући сам позив у ”Ниш” великом чашћу. Али, захваљујући квалитету извођења, жири у саставу: председник жирија Владимир Крањчевић, диригент, ред.проф. емеритус, Свеучилишта у Загребу, eминентни диригент европског ранга, сручњак за хорско стваралаштво Стевана Ст. Мокрањца,  Борис Черногубов, диригент, ред.проф. Универзитета у Новом Саду,диригент и хорски педагог, писац значајног дела за хорско дириговање и рад са хором; Светислав Божић композитор, ред.проф. Универзитета у Београдпризнати и награђивани комозитор хорске музике, стручњак из области вокалне литературе, Бојан Суђић, диригент, ред.проф. Универзитета у Београддиригент, специјалиста за хорска и вокално-инструментална дела, уметник европске репутације,  професор дириговања на ФМУ у Београду и Драгана Јовановић, диригент, доцент Универзитета у Београду, признати и остварени хорски диригент са великим естрадним искуством у раду са светски познатим хором Collegium Musicum, одлучио је да ПСЦПД не само уврсти у хорове који се такмиче, већ и да их прогласи за Апсолутног победника Фестивала. Тако je Панчевачки хор са диригентом Вером Царином у изузетној конкуренцији у којој су учествовали најбољи хорови из наше земље и иностранства: Мешовити хор, Крсмановић-Обилић, дир. Даринка Матић-Маровић, Мешовити хор Иво Лола Рибар, дир. Милован Панчић,), Прво Београдско певачко друштво, дир. Радмила Кнежевић, Црквена певачка дружина Бранко из Ниша, дир. Сара Цинцаревић, Мешовити Хор из Бјалистока, Пољска, Мешовити хор Мирче Ацев, дир. Илија Атанасов, Реп. Македонија, Мешовити хор Ave musica, дир. Тања Никлева, Република Бугарска , Мешовити хор Станко Драгојевић, дир. Илија Дапчевић, Реп. Црна Гора и други, добило највише похвале за програмски одабир, интерпретацију, квалитет звука, аутентичност тумачења композиторске замисли. Панчевци су се из Ниша вратили са статуом Победника на коњу (симболом града Ниша),  и наградом за најбоље изведен програм у целини  и наградом за најбоље извођење композиције Пете руковети Стевана Мокрањца.

Награде на највећим  фестивалима у нашој земљи овенчали су и ову певачку сезону Панчевачког Друштва. Поред редовног певања на службама у свом Светоуспенском храму у Панчеву, предстоје нови певачки изазови: Концерт за Успење на једној од панчевачких отворених сцена, а потом и концерт Мокрањчеве музике у Галерији Српске академиј наука и уметности у Београду почетком октобра. Већ ове јесени ће премијерно бити изведена Кореографска кантата ”Банат” великог савременика др Димитрија Големовића, у сарадњи са Играчким ансамбломом и оркестром КУД – а Станко Пауновић, оркестром Краљевски гудачи Светог Ђорђа и Културним центром Панчева, посвећена 175. Годишњици ПСЦПД, а изведена у оквиру прославе 250 година Војне границе у Панчеву.

 

Август, 2014.

Мр Вера Царина

Уметнички руководилац и диригент

Панчевачког српског црквеног певачког друштва