ОСВЕЋЕН СПОМЕНИК ПАЛИМ БОРЦИМА ГРАДА ПАНЧЕВА

ОСВЕЋЕН СПОМЕНИК ПАЛИМ БОРЦИМА ГРАДА ПАНЧЕВА

На Тргу Краља Петра Првог у Панчеву постављен је споменик палим борцима града Панчева у отаџбинским ратовима од 1991. до 1999. године. У суботу, 24. децембра 2016. године, са почетком у 12 часова, „Српски ратни ветерани“ из Панчева, њихове и породице палих бораца, као и други грађани, окупили су се око новог споменика подигнутог ради сећања на Панчевце који су дали своје животе за отаџбину у последњој деценији прошлог века.

Споменик, рад уметника Уроша Зубића, открили су Секешан Октавијан, председник удружења „Српски ратни ветерани“ из Панчева, и Тодор Стојановић, председник СУБНОР-а у Панчеву. Након државне химне „Боже правде“, свештеници из храма Успења Пресвете Богородице – протојереј-ставрофор Радослав Милановић и јереј Милош Пешић – обавили су чин освећења споменика, уз учешће Панчевачког српског црквеног певачког друштва, којим је дириговала госпођа мр Вера Царина.

У част палих бораца господин Константин Сотировски, професор трубе у Музичкој школи „Јован Бандур“ у Панчеву, извео је на труби композицију „Тишина“.

Председник СУБНОР-а Тодор Стојановић је, испред свих борачких удружења Панчева, поздравио породице погинулих бораца, који су дали своје животе у оружаним сукобима од 1991. до 1999. године. Потом се окупљенима обратио господин Иван Ђоковић, покрајински министар привреде. Међу присутнима су били мајор Владан Коларић, испред Војске Србије, господин Никола Поповац, начелник ПУ Панчево и пуковник Момчило Јовановић.

Господин Небојша Ристић, председник Регионалног центра Синдиката српске полиције у Панчеву, у свом обраћању је рекао: „Поштоване колеге и колегинице, поштоване породице настрадалих јунака, драги суграђани, велика је част данас бити на овом месту, велика ми је част, прилика – коју имам – да се обратим у име свих колега, који памте, сећају се и поштују жртве људи, који су дали за слободу Србије оно највредније што су имали – своје животе. Они су дали своје животе, [а] нису имали среће да у слободи уживају, да уживају [и] гледају своју децу како расту. Неки нису ни имали прилику да постану родитељи. Они су, жртвујући своје животе, отишли право у легенду, у незаборав, а ми смо дужни да одржимо сећања на њих, да никад не избледе. Овај споменик ће нам помоћи у томе. Нас ће подсећати,  [а] новим генерацијама ће говорити о тим јунацима, усмеравајући их на прави пут – пут поноса и части.“

Породице настрадалих бораца су положиле цвеће на споменик. Окупљенима се потом обратио господин Секешан Октавијан, председник удружења „Српски ратни ветерани“ из Панчева, најпре упутивши палим борцима, као и њиховим породицама, речи: „Извините што сте чекали!“ јер се на овај историјски дан чекало 25 година. У пројекат овог спомен-обележја инвестирали су „Српски ратни ветерани“ из Панчева и господин Душан Бајатовић.

Захвалнице у знак пријатељства са „Српским ратним ветеранима“ додељене су бројним појединцима, Синдикату српске полиције и Панчевачком српском црквеном певачком друштву.

инж. Стојан М. Оморац