КОНЦЕРТ ДУХОВНЕ МУЗИКЕ У СВЕТОУСПЕНСКОМ ХРАМУ У ПАНЧЕВУ

КОНЦЕРТ ДУХОВНЕ МУЗИКЕ У СВЕТОУСПЕНСКОМ ХРАМУ У ПАНЧЕВУ

Под покровитељством Града Панчева и Српске Православне црквене општине Панчево „Центар“, у недељу, 6. новембра 2016. године, у 19 часова су –  у храму Успења Пресвете Богородице у Панчеву – отворени Панчевачки дани духовне музике. Организатор манифестације је Панчевачко музичко друштво, а суорганизатори Панчевачко српско црквено певачко друштво, Дом омладине Панчево и Музичка школа „Јован Бандур“ Панчево.

Након што је госпођа мр Вера Царина, уметнички директор фестивала, представила учеснике, прво је наступио Подмладак Панчевачког српског црквеног певачког друштва, којим је дириговала госпођа Борјана Стражмештеров. За почетак су отпевали „Оченаш“, савременог композитора госпође Вере Миланковић (1953), а затим литургијску химну „Слава“ композитора и диригента Панчевачког српског црквеног певачког друштва господина Мите Топаловића (1849-1912). У извођењу српског напева Псалма 135. издвојиле су се солисткиње: Софија Ђурић, Симона Месарош, Маријана Гавриловић, Јелена Петровић и Евгенија Месарош. На крају су отпевали „Достојно јест“ Јадранке Туджарове Панчеве (1958) и Корнелија Станковића (1931-1865).

Православно глогоњско певачко друштво, основано 2014. године при храму Светих Апостола Петра и Павла у Глогоњу, представило се најпре самостално са две литургијеске песме композитора Мите Топаловића (1949-1912) – „Хвалите“ и „Да исполњатсја“, а потоп заједно са Дечијим хором и Подмлатком Панчевачког српског црквеног певачког друштва, којим је дириговала госпођа Борјана Стражмештеров, изводећи „Херувимску песму“ П. Ковалеског, византијски напев песме „Достојно јест“ на грчком језику и народну песму из Неготинске крајине „Везак је везла Дјева Марија“. Православно глогоњско певачко друштво је добило диплому за прво учешће на Панчевачким данима духовне музике.

Гости из Шумадије – Крагујевачко певачко друштво, иако основано 2014. године у Крагујевцу, већ су дибитници награде „Војислав Илић“ за најбољи камерни хор на фестивалу „Хорови међу фрескама“ у Београду 2015. године. Са диригентом господином Ђорђем Ћатићем, представили су се са четири композиције: „Оченаш“ Војислава Симића (1924), „Тебе појем“ Косте Манојловића (1890-1949), „Акатист“ Стевана Мокрањца (1856-1914) и „Приклони, Господи, ухо Твоје“ Пјотра Григорјева (1935-1900).

Млади Панчевци су отворили фестивал, а на крају су наступили такође Банаћани, али из Зрењанина. Хор „Свети Серафим Саровски“ чине професионални хорски певачи и диригент господин Божидар Црњански. Иако су ангажовани у Опери Српског народног позоришта у Новом Саду и Народном позоришту у Београду, учествују на недељним Литургијама и о празницима при храму манастира Свете Меланије Римљанке у Зрењанину. Представили су се Панчевцима са неколико композиција. Литургијску химну „Вечери Твојеја тајнија“, која се на Литургији Светог Василија поје уместо Херувимске песме само на Велики Четвртак, отпевали су у кијевском напеву. Затим су отпевали „Под Твоју милост“ Леонида Д. Малашкина (1842-1902), „Тебе појем“ Николаја Николајевича Кедрова (1871-1940), „Богородице Дјево“ Сергеја Рахмањинова (1873-1943), „Разбојника благоразумнаго“ Сергеја Тањејева (1856-1915) и ирмос Пасхе „Ангел вопијаше“ Павела Чеснакова (1877-1944). Руска народна песма „Легенда о 12 разбојника“ је освојила присутне –  басом који плени – солисте Милоша Милојевића. Иако су програм требали да заврше тропаром „Христос воскресе“ Александра Кастаљског (1856-1926), после примања дипломе су отпевали и „Многаја љета“.

За све учеснике Концерта духовне музике је припремљено послужење у свечаној сали Српске Православне црквене општине Панчево „Центар“.

За другу дан манифестације је планиран Концерт хорске музике у Музичкој школи „Јован Бандур“ у Панчеву у 18 часова, а за затварање овог међународног фестивала – на Митровдан у 19 часова у Светоуспенском храму – Празнични концерт.

инж. Стојан М. Оморац