ЕПИСКОП НИКАНОР НА ХРАМОВНОЈ СЛАВИ У ОМОЉИЦИ

ЕПИСКОП НИКАНОР НА ХРАМОВНОЈ СЛАВИ У ОМОЉИЦИ

У Недељу четврту – Раслабљеног, 22. маја 2016. године, када наша Црква врши спомен Преноса Часних моштију Светог Оца нашега Николаја Чудотворца из Мире Ликијске у Бари, Његово Преосвештенство Епископ банатски Господин Никанор је служио Свету Архијерејску Литургију у Светониколајевском храму у Омољици код Панчева.

Нашем Архијереју су саслуживали протонамесници Радослав Радмановић (В.Д. Архијерејског намесника панчевачког),  Дејан Делић из Баваништа, Бранко Божић из панчевачког насеља „Кудељарски насип“, јереји Срђан Шарић и Драган Урошев из Омољице и Милош Пешић из Панчева, протођакон Игор Станковић из Вршца и парохијски ђакон Александар Павловића из Панчева. Чтецирали су мр Мирко Петровић – катихета из Панчева и студенти Богословског факултета Рајко Вулин из Омољице и Стефан Симић из Панчева, који је читао Апостол. За десном повницом је појао појац Милан Лазић из Омољице са два госта, а за левом Стојан Оморац из Панчева и вероучитељ Владимир Пурковић из Омољице. Свештеник-проповедник Срђан Шарић је прочитао верницима Повест о преносу Свечевих моштију.

По заамвоној молитви присутни верници су кренули у литију у порти око цркве, предвођени одабранима који су носили крст и барјаке, затим појцима, ђаконима, свештеницима и сâмим Епископом.

У славу Господњу и част Светог Оца нашега Николаја преломљен је славски колач, који су припремили овогодишњи кумови, а свештеник Драган Урошев је предао део тог колача кумовима за следећу годину. Владика Никанор је потом честитао и беседио окупљеном верном народу, позивајући притом да се Богу помолимо да се не догађа зло, али ако се и дешава нешто лоше, да ми не будемо узрочник, те да ће нам Бог помоћи у томе „само ако наша вера буде јака и буде чврста, и молитва наша врућа – врела!“

Након што је свештеник Милош Пешић раздао нафору, кумови су све присутне вернике  послужили славским колачем и кољивом. За ову свечану прилику многа деца су била обучена у традиционалну српску народну ношњу. Припремљена је и Васкрно-славска трпеза љубави. Почасни гост је био господин Србобран Стоиљковић из Иванова, који је већ приложио плац за градњу храма у свом селу, а ако Бог дâ учествоваће највећим делом и у подизању саме цркве.

Да би сви верници могли да се окупљају недељом и празницима након Свете Литургије, Архијереј је дао надлежним свештеницима у задатак да, у складу са могућностима, изграде салу у порти храма у Омољици.

инж. Стојан М. Оморац