Директор Управе посетио Архијерејска намесништва Житиштанско и Зрењанинско у Епархији банатској

Директор Управе посетио Архијерејска намесништва Житиштанско и Зрењанинско у Епархији банатској

На позив Његовог Пресосвештенства Епископа банатског Господина Никанора,  директор Управе за сарадњу с црквама и верским заједницама др Милета Радојевић са сарадницима Олгицом Лаконић и Гаврилом Грбаном,  посетио је 11. октобра 2016.године Епархију банатску-Архијерејска намесништва Житиштанско и Зрењанинско.

Посета је започела Светом Архијерејском литургијом коју је служио Његово Преосвештенство Епископ Никанор у храму Светог Василија Острошког у Равном Тополовцу уз саслужење Архијерејских намесника зрењанинског протонамесника Слађана Ристића  и житиштанског јереја Бранка Марковића и свештенства ова два намесништва. Том приликом Епископ Никанор је рукоположио у чин ђакона дипломираног теолога Зорана Јованова. Богослужењу је присуствовао председник општине Житиште господин Митар Вучуревић са сарадницима.

Обилазак је настављен посетом храма у изградњи Свих Светих у Бегејцима-Торку. Гости су упознати са током радова на завршетку изградње овог храма и његовим најскоријим стављањем у богослужбену употребу.

Потом је уследила посета Румунској православној цркви Светог Великомученика и Победоносца Георгија у Торку, где је домаћин био презвитер Кристијан Попи. Радови на обнови овог храма се реализују уз помоћ средстава Управе.

Посета је настављена обиласком храма Светих Отаца Седмог васељенског сабора у Клеку, где је представнике Управе сачекао градоначелник Зрењанина господин Чедомир Јањић са сарадницима, као и надлежни парох јереј Момчило Павличевић. Господин Јањић је и председник Црквеног одбора у Клеку. Представници Управе су упознати са током радова на храму, као и припремама за предстојеће освећење заказано за 23.октобар.

Обилазак је настављен посетом храму у изградњи Св. Оца Николаја у Зеленом пољу у Зрењанину који се гради захваљујући донаторству госпође Видосаве Девић.

Манастир Преподобне Меланије је био наредно место обиласка, где је представнике Управе и Епископа и градоначелника сачекала игуманија Параскева са сестринством и упознала са историјатом манастира и радовима на манастирским објектима.

Потом је обилазак продужен посетом цркви Ваведења Пресвете Богородице, где се по предању налази  гроб преподобног Рафаила Банатског, а након тога је уследио обилазак градилишта храма Вазнесења Господњег на Багљашу у Зрењанину.

Након тога посета је настављена обиласком храма Успења Пресвете Богородице и Епископске резиденције у Зрењанину.

Закључено је да се досадашња добра сарадња Управе и Епархије банатске у реализацији пројеката из градитељских, културних и активности везаних за помоћ монаштву настави и у наредном периоду, а Управа ће у оквиру буџетских могућности помоћи њихову реализацију.

Извор:Министарство правде Републике Србије
Управа за сарадњу с црквама и верским заједницама